Световната история познава много храбри мъже, променили света, създали гениални изобретения, борили се за свободата на народа си. Днес си припомняме смелите жени, без които човечеството нямаше да бъде това, което е. Това са дами, надмогнали женското и обикновеното и са влизали в жестоки битки в името на обща кауза, но които не споменаваме често. Това са шест дами,още 1200 г. пр. Хр.

Ласкарина Бубулина (1771 – 1825 г.)
Гъркиня, военноморски командир, героиня от гръцката война за независимост и адмирал от руската имперска флота. Ласкарина е родена в затвор в Константинопол. Тя е зачената по време на визита зад решетките, където баща й, капитан от остров Хидра, излежава присъда заради участието си в Пелопонеското въстание. Той умира малко след раждането й, а майка й се омъжва повторно.



Самата Ласкарина също се омъжва два пъти. Първият път за Димитриос Янузас, а вторият път за заможния собственик на кораби и капитан Димитриос Бубулис. Той е убит от алжирски пирати през 1811 г., когато Ласкарина е 40-годишна. Тя наследява бизнеса на съпруга си и построява още четири кораба. Пет години по-късно османците правят опит да конфискуват имуществото й тъй като според тях мъжът й приживе се биел заедно с Русия срещу тях. След три месеца преговори в Крим Ласкарина успява да запази корабите си и се завръща в Спецес. Там тя се включва във Филики Етерия, което е незаконна организация, подготвяща въстание срещу Османската империя. Тя снабдява групировката с оръжия и амуниций и според източници на 13-и март 1821 г. Ласкарина е първият човек, издигнал гръцки флаг. Бубулина опъва знамето върху мачтата на собствения си кораб, носещ името Агамемнон. Тя отплава с осем кораба за Нафпилион и организира морска блокада. По време войната смелата дама губи сина си, Янис Янузас, заради ожесточените битки, а по-късно бива арестувана два пъти и изпратена обратно в Спецес, където остава до края на живота си. Ласкарина Бубулина бива убита през 1825 г. в междусемеен спор. След смъртта й император Александър I дава на смелата дама почетния ранг адмирал от руската флота.

Сестрите Трунг

Историята на необикновените сестри е кратка, но впечатляваща. Те са родени във Виетнам и от малки изучават бойни изкуства, а техен учител е баща им. По това време жените вече могат да наследяват земи и също така да се изявяват като лидери. Сестрите Трунг остават сред едни от най-големите герои на Виетнам, повеждайки войска от 80 хиляди войника и успявайки да повалят китайските легиони. За три години те успяват да премахнат китайското робство. По-късно войската им бива разгромена и сестрите Трунг се самоубиват. До днес те остават известни като най-смелите жени в историята на Виетнам.

Будика



Келтска кралица, повела бунт срещу Римската империя. Според записки Будика е родена в заможно семейство и се омъжва за кралят на племето „ицени“, населяващо Източна Англия - Прасутаг. След смъртта му земите му били отнети от наследниците му, а семейството му било публично унижено. Будика била държана насила, докато войниците се гаврели и изнасилвали дъщерите й. Дълбоко наскърбената жена се зарича, че ще си отмъсти за това, което римляните й причиняват, дори и с цената на живота си. Бойният дух и борбеността са в кръвта на Будика и през 60 г. пр.Хр. тя застава начело на въстание срещу Римската империя. Въпреки че скоро то бива потушено, войската поведена от Будика, унищожава няколко римски селища и убива хиляди граждани от римски произход. След година Будика се самоубива.

Фу Хао

Първата жена генерал в Китай. Фу Хао е една от много съпруги на крал Ву Динг. Тя е сред най-властните дами в Китай, имаща контрол над армия от 13 хиляди военни. След смъртта й кралят я погребва в пищна гробница, която била открита през 70-те години. Там били открити и някои от оръжията, на които тя държи приживе.

Четете още: Тя изгуби сина си, защото седна зад волана в Саудитска Арабия