Автор
Woman.bg

Честваме св. Архангел Михаил – предводителят на ангелското войнство

На 8 ноември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Архангеловден.

Празникът е посветен на предводителя на ангелското войнство – Св. Архангел Михаил – "пазител на душите и борец срещу злото". Огнен меч, копие или скиптър в десницата са атрибутите, с които защитникът на хората от злото и тъмните сили е изобразяван върху иконите.

Освен на Архангел Михаил ( в превод от гръцки - „този, който е като Бог“), на днешния ден Църквата почита Архангел Гавриил (“ангелът, който знае тайните Божии”), Уриил (“Просветител“), Рафаил („Изцерител“), Варахиил (“Този, който носи Божията благословия“), Йехудиил (“Просветител”) и Сатанаил (“Застъпник пред Бога”).

На днешния ден във всеки православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави Водосвет за здраве.

В народната митология Архангел Михаил е известен още и под името „душевадец“. Там той присъства като ангел на смъртта, предводител на душата на този, който умира.

По стара българска традиция на Архангеловден се правят курбани, месят се специални обредни питки, известни като боговица и рангелова пита. На трапезата трябва да присъстват овнешко месо, боб, варено жито и дъхаво червено вино. Най-възрастният в къщата разчупва питата на кръст и отправят молитва към светците за здраве и берекет.

И понеже всеки човек си има свой ангел, застъпник, който го съпътства през целия му житейски път, внушава му благочестие и дори се натъжава всеки миг, помага му, когато сгреши, за нас остава задачата да бъдем по- добри, да се обичаме и да си прощаваме. А ангелите ще се погрижат за всичко останало.

Честито на имениците - Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим.