Автор
Антония Михайлова

Димитровден е: Внимавайте какъв човек влиза в дома ви

На 26 октомври източноправославната църква почита името на Св. Димитър Солунски.

Димитровден е предвестник на зимата и студа. "Дойде ли Димитър, идва и снегът", казват старите хора. Затова на този ден изпращаме слънцето и топлината, и с весело настроение посрещаме студа. Според народните вярвания каквото е времето на Димитровден, такова ще е и на Коледа. Ако има пълнолуние, зимата ще е студена и люта.


С Димитровден се слага края на работната стопанска година – чорбаджиите се разплащат с ратаите си и ги изпращат по живо, по здраво. Ето защо празникът е известен още и под името Разпуст.

В старопланинските райони старите хора вярват, че идващата година ще е здрава и изобилна, ако първият “полазник”, т.е. гост, който прекрачи прага на къщата, е имотен човек.

Реколтата отдавна е прибрана от полето, стадата – от пасищата. Земята е натежала под есенното ухание на плодове и зеленчуци. Хамбарите са пълни с жито, а бъчвите – с дъхаво домашно вино. Осолено месо и бурканчета със сладко и мед ни гледат от рафтовете на мазите.

Димитровден е известен още и като храмов празник, на който се четат множество църковни литургии в цялата страна. На този празник в къщата се събира цялото семейство, принасят се курбани, вдигат се селски събори.

Празничната трапеза е отрупана с овче и пилешко месо. Ако в дома има именик мъж, трябва да се сготви петел, ако е жена – кокошка. На финала се поднасят печени есенни сладкиши – тиква, кестени, ябълки, дюли и круши, полети с мед и поръсени с канела.

Гадания на Димитровден

- Каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа.

- Ако има пълнолуние, зимата ще е студена и люта, а кошерът ще е пълен догоре.

- Вечерта срещу празника овчарите хвърлят в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете лежат върху нея, се смята, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

- Добър и заможен ли е първият гост, пристъпил прага на дома, такава ще е и годината.



Днес да почерпят: Димитър, Димитрина, Добрин/ка, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни.

Честито на имениците!