Автор
Десислава Недева

Новолуние в Рак на Еньовден: Обещание за магия и още нещо...

Днес, 24-и юни, имаме не един, а цели три повода за празнуване – Еньовден, Рождението на Св. Йоан Кръстител и Новолунието в Рак.

На 23-и срещу 24-и юни българският народен календар отбелязва Еньовден – стар езически празник, който се свърза с честването на лятното слънцестоене. Древните обичаи на този ден, запазили се и до днес по някои краища на страната, олицетворяват преклонението на нашите предци пред Слънцето. Те вярвали, че в този най-дълъг ден от годината, то има магическа сила, след което започва бавно да загубва своята мощ. Ето защо най-популярният ритуал , събирането на билки, се извършва още преди изгрев слънце. Билките, събрани през тази магична нощ, са най-целебни. Част от тях се използват за направата на т.нар. Еньовски венец, пред който всички трябва да преминат за здраве, като след ритуала с билките му могат да се приготвят лечебни отвари през цялата година. Жените, покосени от любовна мъка, трябва да пият чай от тинтява, делянка и пелин, за да си върнат радостта от живота.

Не само билките, но и водата в този вълшебен ден има лечебни свойства. Именно с нея се свързва и народният обичай ладуване, изпълняван от т.нар. „Еньова буля“. Това е 3 – годишно момиченце, което момите за женене развеждат из селото за плодородие, а думите му се възприемат като предсказание. След това със завързани очи то започва да вади китки, хвърлени преди това от младите девойки, които междувременно напяват мантри за женитба и имотност.

Тъй като на същата дата Църквата чества рождението на Йоан Кръстител, на този ден имен ден празнуват: Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко, Янита и Биляна (кръстена на билките). Освен тях професионален празник имат също фармацевтите и фитотерапевтите.

Истинско щастливо съвпадение е, че тази година точно преди зазоряване, в 05:31 ч, настъпва Новолунието в Рак – обещание за нови положителни промени в нашите семейства и близко обкръжение. Темите за грижата, майчинството и интуицията са широко застъпени и се преплитат по един трансцедентален начин с двата празника.

Вероятно в периода между 25 май и 24 юни сте усетили енергетиката на новото, което иска да си направи място във вашия живот. Може би вече сте започнали да се чувствате по-мотивирани и енергични, което е сигурен знак, че нещо хубаво се задава на хоризонта.

Вибрацията на това Новолуние е мека и успокояваща. Срещите с близки и роднини ще бъдат весели и зареждащи. Една вълна от спокойствие и хармония ще ни залее и блаженството ще личи във всички наши взаимоотношения. Използвайте това лунно влияние и се отдайте на релаксиращи практики – медитирайте, отидете на почивка, посетете близкото масажно студио. Не бързайте и ще видите, че хубавите неща сами ще ви намерят.

Единствената опасност, която крие Новолунието в Рак, е прекаленото отдаване на мисли и самоанализ. А когато това се случи, неминуемо следва чувство на стрес и безпокойство. В такива моменти е важно да осъзнаем, че сме попаднали в капана на собствения си ум, да се опитаме да го заглушим и вместо това да послушаме сърцето си. Какво ни нашепва то? Има ли нещо да ни каже? А има ли кой да го чуе?

Новолунието ще ви предизвика да изразите по-смело вашите дълбоко спотаени чувства и емоции. Ако от дълго време изпитвате симпатии към някого и не сте добили куража да му го кажете, сега ще усетите сила и мотивация да го направите. Без мисли „Ако ме отблъсне?“, „Ако не ме разбере?“ Ще разкриете себе си такива каквито сте, без маски и задръжки.



Слушайте и се доверявайте на интуицията си в този необикновен ден. Само тя може да ви отведе в правилната посока. От днес е време за промени. Настъпил е моментът, в който най-после ще успеете да осъществите мечтите си, онези най-съкровените. Но само ако повярвате в шепота на сърцето си и силата, която идва от самите вас.