Шоколадът - любопитни факти за ползите и вредите на това какаово вълшебство!

Има една кулинарна съблазън, на която рядко успяваме да устоим, и никак, ама никак няма да ви учудим, като ви кажем, че става дума за Негово Величество Шоколада. Честичко се улавяме да мислим за него, а и сме сигурни, че не сме единствените... Така че посъбрахме някои любопитни факти за ползите и вредите от консумацията на какаовото вълшебство. А поводът да го направим е Международния ден на шоколада - 7 юли.

Шоколадът предпазва от кариес и има антибактерилано действие. Това, разбира се, важи, ако не консумирате повече от 50 г дневно. В противен случай резултатът спрямо зъбите ви е точно обратен. Иначе е факт - всяка храна е вредна, когато се консумира в прекалено големи количества, а това важи с пълна сила и за шоколада, показват изследванията, направени спрямо 30 000 дами от Швеция на възраст между 48 и 83 години. Резултатите сочат, че тъмният шоколад от един до три пъти в месеца защитава от сърдечни проблеми.

Не само отделянето на ендорфини при консумация на шоколад е големият плюс - миризмата му пък активира тета вълните в мозъка, което води до отпускане на тялото и цялостно усещане за спокойствие, удовлетворение и радост от живота.

Необходими са около 400 какаови зърна, за да се направят 450 г шоколад.

Полезните съставки, които се съдържат в шоколада, са флавоноиди и антиоксиданти, които присъстват още в цитрусовите плодове, лука, зеления чай и червеното вино.

Над 98% от какаото по целия свят се произвежда в общо 15 страни.

Терминът "шоколад" произхожда от ацтекската дума "xocolatl", която означава "горчива вода".

Английската компания Cadbury е създала първия шоколад, предназначен за масовия пазар, едва през 1842 г.

Първият млечен шоколад пък е създаден през 1875 г. от швейцареца Даниел Петер.

А първият фабрично произведен шоколад е направен в Барселона още през 1780 г.

Белият шоколад всъщност не съдържа какао.

Десет запитани жени и десет мъже - всички жени признават, че обичат шоколад, срещу едва 50% от мъжете.

Четете още: 7 причини да ядете шоколад всеки ден