Един от най-светлите християнски празници чука на вратата и вече сме боадисали яйцата в любимите си цветове. А знаете ли всъщност защо го правим и откъде всъщност идва тази традиция? Сега ще ви разкажем.
Родината на този обичай е Месопотамия, където семействата боядисвали яйцата в червено, което символизира кръвта на Христос, пролята на кръста, на който е разпнат. Поради тази причина, винаги първото яйце, което боядисваме, е червено.
Съществува и теорията, че на Великден ядем яйца в чест на богинята Естре. Тя е покровителката на пролетта и прераждането на живота след зимата. Според някои историци англо-саксонците консумирали яйца, за да отпразнуват началото на сезона. Също така ги заравяли и под земята, защото вярвали, че този обичай носи плодородие.
Според други учени яйцата са символ на възкресението на Исус Христос.
А кога се заражда традицията на шоколадовите яйца, които също са част от великденските празници, когато около нас има малчугани?
Историята на шоколадовото яйце започва през XIX в. в Европа, като първите производители на сладкото изкушение са Франция и Германия. Във Великобиртания също първото шоколадово яйце излиза на пазара през 1873 г. Първите яйца били твърди и направени от натурален шоколад, но не след дълго се появяват и тези, които познаваме днес – от вкусен млечен шоколад. Тогава сладкарите специално изучават изкуството за направата на шоколадови яйца. Простотата на формата дава възможност за повече креативност, а от нея могат да бъдат направени най-различни фигури – великденско зайче или мече.
Днес съществуват десетки различни шоколадови яйца и са един от най-любимите десерти на всяко хлапе.
Четете още: Когато бръсначът среже най-милото ти: Съдба за 200 милиона жени по света