Автор
Woman.bg

4 магически места в България, които сбъдват желания

Има места в България, които притежават необяснима енергия и очарование. Места, които веднъж докоснал се до тях, остават у теб чувството за нещо магическо и мистично. Това са красиви и пленителни кътчета, древни светилища или просто уютни и одухотворяващи местенца, които зареждат с настроение и оптимизъм.

Казват, че там мечтите и най-съкровените желания се сбъдват. Достатъчно е да отправиш своето желание с цялото си сърце и горещо да вярваш, че то ще се случи. Доказват го хилядите хора, които вече са осъществили това, което им се е струвало непостижим блян.

Храма в Златолист



Твърди се, че молбите на много посетители на последния дом на Преподобна Стойна – храма Златолист, издигащ се в едноименното селце, се изпълняват. Всеки, който е отправил молитва от това свято място, уверява, че е намирал спасение от проблемите си, скоро след като е бил там.

Златолист е малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански. Тук живеят 7-8 души, но целогодишно, особено през топлите месеци, на това място се стичат хиляди българи и чуждестранни туристи. Главната забележителност е църквата „Св. Георги“. Храмът е построен през 1857 г. Стенописите са странни и нетипични за една църква. На едната стена се вижда гола жена и дявол с арбалет. Досега никога не е откриван такъв стенопис. На друга пък е изобразен дявол, впрегнал човек с каруца. Също така има и светец с глава на кон. В средата под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел, който е емблема на Цариградската патриаршия. Хилядите туристи, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. В началото на ХХ век в черквата живяла пророчицата Преподобна Стойна, която била монахиня. Според местните жители тя твърдяла, че самият Свети Георги я е довел тук.

Криптата в Руската църква „Св. Николай“ в София



Тук е погребан архиепископ Серафим. Според историята светецът искал да чува молбите на хората чрез писма. Затова стотици хора се стичат тук, в малката крипта, където се молят пред мощите на светеца, и пускат листчета със своите най-съкровени желания. Хиляди твърдят, че са намерили своето изцеление, след като са поискали това от светеца в писмен вид. Не липсват и случаи, в които жени са забременели, след като са се помолили за рожба на светеца.

Пещерата на св. Иван Рилски

Близо до Рилския манастир се намира пещерата, в която е живял Иван Рилски около 876 г. Известно е, че до гроба му се стига чрез тесен проход. Според поверието, ако успееш да се промушиш през тесния каменен тунел, значи Бог е чул молитвите ти. И дори най-непостижимата ти мечта ще бъде изпълненана.

Вълшебното езеро в пещерата Леденика



Друго място, за което се говори,че също сбъдва мечти, е езерото в пещерата Леденика. Неслучайно го наричат вълшебно.Намира се в края на един от тенулите. Водата лекува и изпълнява желания. Достатъчно е да потопиш ръцете си в нея, гласи поверието.

Четете още: 7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия