Автор
Ива Петрова

5 гръцки острова за идеално бягство след карантината

Изолирани сме у дома. Не можем да пътуваме, а толкова ни се иска. Не можем да се качим на самолета или да тръгнем с караваната, но все още можем да мечтаем и да правим планове.

Хидра



Този остров, разположен недалеч от Атина, се е прославил благодарение на романтичната мелодрама „Момчето върху делфина“. Една от ролите във филма е изиграла неповторимата София Лорен, която останала очарована от Хидра и неведнъж посещавала острова и след приключване на снимките.

През последните години островът стана неофициално „убежище“ за пътешествениците, уморили се от шума и партитата на Миконос. За разлика от съседните Циклади Хидра може да се похвали с борови гори, уединени заливи, пълно отсъствие на автомобили (вместо тях има каруци с магарета) и атмосфера на сънлив бохемски курорт. Основните развлечения тук са проучването на местните вили, разпускането в семейните таверни и разбира се плажовете, като сред тях славата на най-добри са си спечелили осеяният с бели камъчета Бисти в южната част на острова, каменистият Авлаки и уединеният Молос.

Сирос



Този миниатюрен, но космополитен остров, който е административният център на целия Цикладски архипелаг, не е във фокуса на международните трендсетъри – и затова пътешествениците тук са по-скоро гости, отколкото част от индустрията. До столицата на Сирос, живописния пристанищен град Ермуполис, гъмжащ от капитански вили и различни храмове, можете да стигнете за два часа с бързия ферибот от Пиреос или за час от пристанището на остров Парос.

След като се поразходите по тесните улички с малки таверни и се полюбувате на умаленото копие на „Ла Скала“ – театър Аполон – отидете на западното крайбрежие на острова в рибарското селище Кини. От юни до септември оттук потеглят лодки до най-живописните плажове на острова. По пътя се правят спирки в различни заливи, за да можете да си изберете плаж по ваш вкус (спойлер – най-добрите са Делфини и Лиа).

Милос



Най-лесно ще стигнете до този прекрасен остров от пристанището Пиреос или със самолет от Атина. През XIX век в развалините на местния римски театър гръцки селянин открил една от най-прочутите статуи в човешката история – Венера Милоска. Нищо чудно, че местните предприемачи използват активно античния шедьовър в рекламата си – безръката красавица ще срещнете по табели на барове, в имената на таверни, хотели и хостели.

Освен плажовете, които на острова са общо 75, тук можете да видите внушителния замък на кръстоносците от XIII век, да се полутате из древните катакомби, да поплувате в изумрудните води на морската пещера Клефтико и да си направите фотосесия на снежнобелите канари в залива Саракинико.

Фолегандрос



Приютилият се в сърцето на Егейско море остров редовно влиза в списъците на най-подценените места в Гърция. Столицата на Фолегандрос Хора пък е оглавила веднъж класацията на най-красивите гръцки села по версия на списание Traveller и на пътеводителя Lonely Planet.

Дълго време на острова върлували пирати, за защита от които венецианските патрони построили крепостта Кастро, която и до днес краси скалите над столицата на Фолегандрос. Друга местна забележителност е снежнобялата църква Панагия, към която се стига по серпантината на извит път.

И все пак най-голямата гордост на острова са великолепните плажове, които не са пренаселени дори в разгара на сезона. Сред тях задължително посетете живописния Катеро и сгушения на завет между скалите Ангали.

Антипарос



До този миниатюрен остров рядко стигат пътешественици – и това е сигурно най-голямата им грешка. Можете да се озовете на Антипарос, ако се повозите 20 минути на ферибот от съседния Парос – по-голям остров, предпочитан от кайтсърфърите.

Антипарос е островът на изисканите ортодоксални сватби, йога-хотелите и криещите се от вниманието на публиката знаменитости. Впрочем, звездите започнаха да ги „хващат“ и тук, след като холивудският актьор Том Ханкс си купи вила на острова.

Най-интересните неща стават встрани от пристанището – в пещерна църква се провеждат брачни церемонии, на плаж Сорос се правят партита, а любителите на гмуркането изследват морското дъно край необитаемия острон Деспотико край южното крайбрежие на Антипарос.

Четете още: 10 неща, които да не правите в Маракеш