Пролетта е в разгара си, птиците огласят с вълшебните си песни въздуха, а цветята щедро ни даряват с най-омайните си цветове и аромати. Това е времето, в което ни се ще да черпим с всички сили от великолепието на природата. Светът е пълен с приказни кътчета, където можем да потопим сетива и да се насладим на сладостната цветна гледка, макар настоящата ситуация все още да не ни го позволява. Затова пък ние решихме да отидем там, макар и виртуално.

Добре дошли в най-прелестните и красиви градини по света!

Градините "Мирабел" в Залцбург, Австрия



Вълшебният град, в който е роден великият Моцарт - Залцбург, е немислим без градините "Мирабел". Паркът представлява пъстра композиция от цветя, скулптури и водни ефекти в типичен бароков стил. Над тях като царствен магьосник се издига приказния дворец Мирабел, построен през 1606 г. по поръчка на архиепископ Волф Дитрих фон Райтенау.

Той бил романтичен подарък за обичаната от него Саломе Алт, на чието име е и кръстен в началото - Дворец Алтенау. Името "Мирабел" произхожда от женското собствено име от италиански mirabile - възхитителен и bella - хубав, красив.



Градините са изградени по ос, ориентирана в посока север-юг и съответно с направление Крепостта Хоензалцбург – Катедралата на Залцбург. През десетилетията са възнобовявани непрекъснато от различни известни архитекти. Сред тях е и Франц Антон Данрайтер, който също променя частично градините (1730 г.), оформяйки ги така, че днес биват оценени като едни от най-красивите барокови градини в Европа. От тогава до сега те са коригирани само един път през 19-и век.

Градините на Версай, Франция


Важен елемент в създаването на разкошния дворец Версай е изграждането на градина, която да съответства на величествената архитектура. За целта Луи ХІV поканил бележития майстор на парковото изкуство по това време Андре Льо Нотр, който да претвори в дело идеите на Краля-слънце за величие и хармония.

Резултатът от работата на големия творец, ботаник, архитект, художник е забележителен. За разлика от ренесансовите италиански градини, класическите френски се отличават с простора и сиянието си. В противовес на всички барокови декоративни градини в Европа, френските са строени по известния принцип, че простотата е красота. Френският класицизъм и паркът Версай, като най-ярък пример за класическа градина, е триумф на геометричната композиция.

"Кукенхоф", Нидерландия


Паркът "Кукенхоф" е прочут с най-голямата си цветна градина в света. Той поразява погледа с необикновените си алеи от разноцветни лалета, зюмбюли, нарциси, лилии, гербери и орхидеи. Разположена е в южната част на Нидерландия, близо до град Лис, между Амстердам и Хага. В превод името на "Кукенхоф" означава "зеленчукова градина" и е кръстена на билковата градина от кухнята на замъка на Jacoba van Beieren. Паркът е проектиран през далечния 15-ти век.


От 1949 г. до сега тук се провежда най-пищното цветно изложение, на което цветари от всички краища на страната представят своите хибриди, с което дават своя принос за износа им. В парка се провежда парад на цветята, както и семинари с полезни съвети за любителите фотографи.

Тук може да видите водна градина и стари запазени сортове растения, които не се срещат другаде по света. Интересно е, че паркът работи само два месеца в годината - от края на март до края на май. През останалото време експерти полагат грижи по аранжирането и поддържането на парка.

Бахайските градини, Израел


Ако има място, което непременно трябва да посетите, това са Бахайските градини, които се считат за шедьовър в архитектурното изкуство. Тук има всичко, каквото е нужно за един приказен парк - прекрасни арки, красиви алеи, статуи, беседки, мраморни парапети, цветни мозайки, фонтани и шадравани. Открити са през 2001 г. и оттогава привличат хиляди туристи от цял свят. Намират се в Хайфа, третия по големина град в Израел, и са свещен храм на бахаите – религия, която почита красотата и хармонията.

Изградени по проект на световноизвестния архитект Фариборс, градините се подчиняват напълно на двата основни бахайски закона: "С всяка своя мисъл и действие трябва да създаваш само хармония" и "Всеки ден трябва да твориш нещо съвършено и да се стремиш към красота". Разположени са на 18 тераси, спускащи се по подножието на хълма Кармел като фантастична цветна река.

Градината на Мажорел, Мароко


Градината на Мажорел се намират в Маракеш, Мароко. Паркът е свързан с колониалната история на Мароко, през 1920 г., когато страната е окупирана от Франция. Това е и годината, в която тук се заселва френският художник – Жак Мажорел. Той купува градината, за да ѝ вдъхне нов живот. Построява басейн, посажда кокосови палми, дъхави бугенвилии, бананови дръвчета. Така той успява да създава един малък приказен оазис насред тежката мараня на пустинята.


Днес Жак Мажорел е позабравен от историята. Но градината, точно обратното. И това е благодарение на едно голямо име в света на висшата мода Ив сен Лоран. Благодарение на именития дизайнер, това късче от рая продължава да съществува. Той поема стопанисването на градината през 1980 г., обогатява я и не позволява да затъне в забвение.

Четете още: Тъмните тайни на Саудитска Арабия, които никой турист не знае