Тъмните тайни на Саудитска Арабия, които никой турист не знае

Саудитска Арабия е една от най-богатите, но и някак мистериозни страни. Свързваме я с екзотика, горещо слънце, принцове, принцеси и луксозни палати. Но какво се крие зад целия този блясък? Има няколко тъмни тайни, които местните не биха искали да знаете. Ето кои са те:

В началото на 80-те кината в Саудитска Арабия бяха закрити, а ако жителите са изявявали желание да гледат някой блокбъстър, е трябвало да отидат до Бахрейн или Дубай. Забраната за гледането на холивудски филми отпадна едва през 2018 г., като филмите минават през много строга цензура.

В Саудитска Арабия можете да си купите дрехи на всякакви световни марки, и то на добри цени, но има едно огромно неудобство. В магазините няма пробни и трябва да пазарувате на око.



В кафенетата и ресторантите има две зали – за необвързани мъже и за семейни мъже. Съпругите, и като цяло жените и децата, могат да бъдат в залата за обвързани, но никой от тях няма право да припарва до залата за необвързани.

Народът на Саудитска Арабия се моли точно по 5 пъти на ден в строго определени часове. Тогава животът там спира, защото е време за обръщение към Бога и за кратка почивка. В моменти за молитва не работят дори кафенетата, бензиностанциите и магазините.

До съвсем, съвсем скоро не се допускаха туристи в страната с изключение на трудови кадри за Медина и Мека.

Само допреди няколко години жените в Саудитска Арабия са били задължени да покриват лицето си със забрадка, не е било позволено дори да се виждат ръцете им. Също така не са имали право да носят друг цвят освен черен.



Прегръдките и целувките между влюбени също не са били разрешени в близкото минало. Те се разглеждали като морално престъпление и за такова е можело да бъдете наказани с удар с палка, глоба и дори със затвор. Към момента за подобни прояви на близост на обществени места можете да получите единствено устна забележка от някой полицай.

До 2018 г. Саудитска Арабия беше единствената страна в света, в която бе забранено жените да управляват автомобили.

Само допреди няколко лета всяка жена в Саудитска Арабия е била задължена да бъде съпроводена от мъж абсолютно навсякъде. Дори когато просто пътува в градския транспорт, когато разговаря с непознати лица и при излизането в командировки.



Ако отидете в Саудитска Арабия, възможността да засечете принц или принцеса по улиците на някой от градовете е доста голяма. Управляващата династия там наброява над 15 хил. души. И знаете ли, че около 40% от кралското богатство на Саудитска Арабия е в женски ръце?

Саудитска Арабия е истинско бедствие по отношение на градския транспорт. Населението на столицата Рияд наброява 9 млн. души, а има само 6 автобусни маршрута.

Сватбите се провеждат по изключително странен начин – булката и младоженецът празнуват любовта си отделно, даже и в различни дни.

До съвсем скоро момичетата, които са останали сираци и живеят в дом, не са можели да сключат брак, а са живеели в приют до края на живота си.

Саудитска Арабия определено е едно интересно място с причудливи обичаи. Вие бихте ли живели там?



Четете още: ТОП 5 на най-зелените градове за 2020-та