Автор
Кристина Кирова

Ето къде трябва да отидете, за да се влюбите

След голямо търпение и аз успях да се вредя за отпуска и добре че този момент дойде, след като Посейдон и Зевс най-накрая се помириха. С други думи – бях на море и времето беше изцяло на моя страна. Сега е моят ред да дразня приятелите си във Фейсбук със снимки от плажа, но по-скоро предпочитам да ви разкажа как си прекарах на родното ни Черноморие. Не че Гърция е лоша, просто обичам нашето море.

Спрях се на най-южното ни морско градче – Ахтопол. То е не по-малко красиво от пренаселения Созопол, но някак е успяло да се опази тихо и не чак толкова застроено. Перфектното място за качествена почивка, на което няма как да скучаеш. Запалените пътешественици, които не ги морят жегите, могат да отделят време и да посетят красивата река Велека и да се разходят с лодка, както и да отидат до тракийското светилище Бегликташ. Като цяло най-южният град на България е дестинация, която изпълва сетивата ви с множеството си предложения. Любопитен факт: районът е единствената местност в Европа, която не е засегната от Ледниковата епоха, заради което тук има редки индивиди, представители на флората и фауната.

А сега да се поразходим...

В момента, в който пристигаш в Ахтопол, разбираш, че ще си починеш добре и никой няма да ти пречи. Това е може би най-тихото място по морето, което е предпочитано главно от семейства. Шумните купони са рядкост, а нощем единственият звук, който се носи от плажа, е този на вълните. Не оставайте с погрешни впечатления, тук има къде да разпуснете и съвсем не липсват заведения, просто никой не залага на силната музика. Има си главна улица, на която се предлагат всякакви морски сувенири, както си му е редът, а по целия град можете да се насладите на изящната стара архитектура. Малки къщички и добре поддържани дворчета, а отпред – масички, върху които примамливо са разположени бурканчета с домашно приготвено сладко от смокини. Вратите почти винаги са отворени, студенината на големия град просто липсва.

Стана ми някак романтично и май тук е мястото да спомена, че Ахтопол е известен като „Града на любовта“. Пълен е с отлични места за уединение с любимия човек. Моят фаворит е кеят, който не е чак толкова уединен, но за сметка на това предизвиква сантименталност и романтика.

От него можете да тръгнете на разходка с лодка, дори ви го препоръчвам. Преживяването си заслужава, гледката е неописуема.

Една от големите гордости на Ахтопол са скалите. Ако можех да рисувам, вероятно те щяха да ми служат за вдъхновение дълго време. В един момент са почувствах точно като Ариел, защото не можех да спра да наблюдавам морето, удобно настанена върху една от тези красиви скали. Тук просто можете да загубите представа за времето в компанията на любимия ви, съзерцавайки морската шир, отвъд фара.

Още щом дойдох и започнах да се наслаждавам на безценната гледка от балкона, видях една забележителна сграда с огромен двор. Разбрах, че това е Гръцкото училище, което крие богата история. Препоръчвам ви да се разходите из двора, където има следи от разкопки и спиращи дъха скулптури. Дори можете да се настаните на блестящ трон и да гледате морето от високо.

В Ахтопол има и една симпатична модерна нотка. Някои стари и не чак толкова стари постройки са се сдобили с цветни графити, които са в тон с красотата на града и морския дух. Те са дело на млади артисти, вдъхновени от екзотичното спокойствие на градчето.

Ако случайно, което е малко вероятно, ви доскучае тук, можете да се отдадете на кратки пътешествия до красивата и тюркоазена река Велека, както и да се докоснете до магията на Българския Стоунхендж Бегликташ.

Градът на любовта се гордее със спокойствието, което ви предоставя, и възможността да се потопите в звуците на морето, настанени както в луксозни чисто нови хотели, така и в скромни, но носещи морско настроение квартири, разположени на алеите покрай морето. Разбира се, и тук има почивни станции и къмпинг зона, която впечатлява със спретнатите си къщички с големи веранди и просторни градини. Ще се почувствате добре, независимо дали душата ви иска лукс, или леко хипи обстановка.

Ама все пак сме на морето, така че да не се ослушваме, а да тръгваме към плажа.

Малкото градче може да се похвали с един голям централен плаж и с три по-малки, които носят романтика и спокойствие. Както и предполагах, първият не ми се понрави особено. Не си падам по хората, когато искам да се отпусна и да послушам вълните. Но в случай, че вие харесвате шумните градски плажове, този е подходящ избор. Разполага с няколко барчета, както и с терен за плажни спортове.

Помислено е и за онези, които не обичат да носят бански. Нудистският плаж е в периферията на града. До него се стига, спускайки се по приказна дървена пътека.

Моят фаворит е Бабиният плаж, сгушен между високите скали, които правят чудесна сянка и дават прохлада. Там намерих онова спокойствие и уединение, за които мечтаех дълго време.

Местните обичат скалите, защото им дават адреналин и ги използват за скокове от високо, но не е невъзможно да поплуваш спокойно между тях и да наблюдаваш прекрасния морски свят, който се крие на дъното на чистата вода.

И все пак истината се намира на около 5 км от Ахтопол. Точно така, имам предвид Синеморец. Там има няколко плажа, където водата все още може да бъде определена като чиста, а пясъкът е ситен и мек.

Слънцето почти залезе, време е да отмия плажните следи от себе си и да се отправя към някое китно морско ресторантче.

А тук изборът е наистина голям. Както вече споменах, в Ахтопол има приличен брой заведения, където можете да похапнете вкусно на фона на тиха и приятна музика. Навсякъде ще усетите онази типично морска атмосфера, без да ви грози опасност от внезапен културен шок. Има и барове по плажната ивица, както и над нея, където е строго препоръчително да изпиете поне по един коктейл.

И така се изтъркаляха последните 10 дни. Сега е време да стягам куфара, че в офиса ме чакат. А аз си оставам влюбена в „Града на любовта“, изпепеляван три пъти, но винаги възраждал се от пепелта.

Четете още: 8 страни, които живеят в друго време