Автор
Теодор Муховски

Евтините почивки за 2023: Струва си да започнете да планирате още през зимата

Колкото по-рано, толкова по-добре - този принцип винаги е бил водещ за всички, които търсят изгодни оферти за пътуване. Така че ако искаме да отидем на евтина почивка през 2023 г., трябва да побързаме. Ранната резервация означава по-евтини полети или настаняване.

Обявяването на промоции за април, май и юни още през януари показва, че туристическата индустрия не чака закъснели туристи и такива, които планират пътуване в последния момент. Всеки, който иска да си организира евтина почивка през 2023 г., трябва да започне да я планира още сега.



Модата е резервация в първата минута

Това се потвърждава не само от промоциите на авиокомпаниите, но и от цените в туристическите агенции. Ако днес разгледаме офертите "ол инклузив" за Турция, Тунис, Египет, Гърция или Кипър, ще открием много изгодни предложения.
За едноседмичен престой на база "ол инклузив" през юни в тези страни, включително полетите, сега ще платим около 1000 лева на човек. От юли нататък цената вече ще е по-скъпа - от 1500 до към 2000 лева на човек.

Колкото сме по-близо до съответния сезон, цените прогресивно се повишават. Ако започнем да търсим оферти, полети или настаняване един месец преди заминаването, може вече да не намерим ниски цени.



2 пъти по-евтино настаняване

Как можем да спестим пари за почивка, като я планираме предварително? Като намерим евтино настаняване. В търсачките, които сравняват цените в хотели, хостели, къщи за гости или частни квартири, цените за летния сезон в момента са много ниски.
Те се увеличават стандартно с всеки месец. А когато се опитваме да направим резервация няколко дни преди пристигането, трябва да очакваме най-високата цена. Разликата в цената за настаняване на едно и също място може да достигне два или три пъти.

Това означава, че за едноседмичен престой в хотел, за който сме платили 1000 лева няколко месеца преди пристигането си, непосредствено преди почивката може да ни струва над 2000 лева
В този случай е добре да използваме изпитан метод и да отделим време, за да проверим цените в няколко сайта. Няма смисъл да се ограничаваме само до най-популярния, ако искаме да намерим най-изгодната оферта.

Добре е също така разгледаме уебсайта на обекта, в който искаме да нощуваме, или дори да се обадим. Може да се окаже, че ако направим директна резервация, ще платим още по-малко.



Подготвен означава икономичен

Предварителното планиране на ваканционното пътуване означава също така, че ще имаме повече време да проверим цените на забележителностите, които ни интересуват, да проверим за какво наистина си струва да похарчим пари и да съставим списък със заведения, ако искаме да се храним навън, а не в хотел.
Ако го направим в последния момент, често избираме това, което имаме под ръка, или се възползваме от атракция, от която лесно бихме могли да се откажем.

Ако например искаме да почивате една седмица в тризвезден хотел в Гърция, цените в момента са доста изгодни - започват от 400 лева на човек за 7 нощувки и включена закуска и вечеря. Със сигурност тази цена няма да е същата от февруари нататък и колкото попече наближава лятото, толкова повече тя ще се повишава. Същото важи и за другите дестинации. Затова е най-добре да планираме летните си почивки още от зимата, а зимните да ги започнем от края на лятото.



Четете още: Не е задължително да имате много пари, за да пътувате. Вижте как го прави 24-годишна жена от Турция