Автор
Веселина Петрова

Индипасха - едно от най-мистичните места в Странджа, за които никой не знае

Когато за първи път чух за Индипасха, не предположих, че се намира в България. Но то е тук, в прекрасната Странджа планина, на една ръка разстояние от нас.

Прекрасно и наситено с особена мистика. Казват, че е било древно тракийско оброчище. Местните хора твърдят, че това е едно от най-светите места в Странджа, и вярват, че водата му е свещена и лековита. Мнозина идват тук, защото може да ги излекува, да ги пречисти духовно и да сбъдне желанията им.

Индипасха всъщност е аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала.


Пак местните разказват, че водата е най-лековита точно седмица след Великден. Но хора идват тук през цялата година. Освен оброчището, тук можете да видите и много парцалчета и дрехи, завързани за близките дървета. Оставят ги с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята мъка и болест.

Легендата за Индипасха е жива повече от две хилядолетия.


Според нея, тракийските жрици извършвали своите жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и предсказвали бъдещето. Само посветените обаче знаели пътя до оброчището. Ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове.

В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от... бивол.


Можете да стигнете до местността Айзмен дол (където се намира светилището Индипасха) от пътя между град Царево и град Малко Търново. От южната страна на моста над река Велека (местоността Качул), в източна посока от дясната страна по течението на реката започва застлан с чакъл горски път, който води до село Кости. Още в началото вдясно от пътя остава малък параклис - „Света Богородица“, с чешма до него. След около 6,5 км има отбивка от пътя вдясно, а пътят е стръмен и води нагоре в горския масив. За отбивката има табелка, както и табло с надпис „Пазете от пожар“. Следвайки пътя, до мястото може да се стигне пеш за около 20 минути.

Другият вариант е да минете по пътя от град Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра от преди селото има указателна табела от лявата страна на пътя, която указва посоката към мястото. Пътят не е в добро състояние, но за сметка на това има доста указателните табели. Като се следват табелите, след около 20 минути пътят излиза до мястото над светилището, където има поставени дървени маси и пейки. От това място между две дървета като импрозиран вход започва стръмното спускане към Индипасха.