Автор
Ива Петрова

Кралство Бутан – държавата с Министерство на щастието

Мечтаете да попаднете в райско кътче, където да избягате от ежедневния стрес? Където няма светофари, трафик, пияни туристи и бетонни курорти? Където дори само за седмица да се почувствате като най-щастливите хора на света. Е, кралство Бутан е вашата дестинация.

Това е единствената страна в света с Министерство на щастието. Главната цел на правителството е всеки гражданин да е щастлив. Този стремеж е заложен и в Конституцията. През 2008 г. е създадена държавна Комисия за всеобщо щастие на хората. Цялата политика на Бутан е основана на щастието. Любопитно е, че общоприетото понятие „брутен вътрешен продукт“ е заместено с „брутно национално щастие“.

В планинската държава не знаят какво е глад и бедност. Хората живеят спокойно, защото няма престъпност. Домовете не се заключват. Всички са открити и гостоприемни. Гражданите на Бутан не познават стреса, който мъчи съвременния свят.

Каква е тайната на най-щастливата държава? Здравето е най-голямото щастие. В Бутан здравеопазването е безплатно. Всеки жител може да избира как да се лекува: по методите на традиционната медицина или тези на алтернативната. Когато хората починат, не са погребвани или кремирани, а биват оставяни за храна на дивите животни или птици. Това е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн.

Телевизията и интернета също били официално забранени до 1999 г. Пак в името на щастието тогавашният крал отменил забраната.

Грижата за природата е издигната на пиедестал. От 1999 г. е забранено използването на пластмасови торбички. В Бутан не изсичат горите, а ги засаждат. През 2015 г. страната постави световен рекорд с 50 000 засадени дървета само за един час. Кралството, което се разпростира на сравнително малка територия (38 500 кв.км.), притежава огромни защитени територии, в които не е стъпвал човешки крак.


В Бутан няма да срещнете просяци по улиците. Ако някой загуби дома си, просто отива при краля, който ще му даде парче земя, където да си построи дом. В столицата Тимфу няма да видите и светофари. Преди години властите инсталирали устройствата, но заради възражения на местните жители светофарите били отстранени и регулировчиците били върнати по пътищата.

На много сгради в Бутан има изобразени фалоси. Това не са графити, а символи на плодородието и късмета. Храсти с марихуана растат свободно, а жителите не са имали и представа, че растението е наркотик. Разбират този факт през 1999 г., когато кралят разрешава телевизията.


Ако искате да посетите тази тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай, трябва да се съобразите с въведените от краля правила и формалности. Страната е била затворена за туристи до 1974 г. Toвa e една от най-скъпите и далечни дестинации за европееца: на ден ще са ви нужни поне $250. В Бутан е невъзможно да видите тълпи от любопитни туристи. В страната е забранено да се ожениш за чужденец. Кралят Джигме Хесар Намгиал Вангчук прави всичко, за да запази националната уникалност и да предпази народа си от разрушаващите привички на съвременния свят. Все пак щастието е най-големият приоритет в Бутан.

Четете още: Легендата за зъба на Буда - най-свещената реликва, запазена през вековете