Автор
Антония Дамянова

Легендата за зъба на Буда - най-свещената реликва, запазена през вековете

Зъбът на Буда е една от основните реликви на будизма, ако не и най-важната. В това си качество тя е известна във всички страни от будисткия свят, но обект на независим култ е само в щата Шри Ланка.

Там всяка година през месец Есала (юли-август) в град Канди, където се намира Храмът на зъба на Буда, се провежда двуседмичен празник с храмови служби и тържествени шествия, факелни шествия и шествия на слонове (един от тях носи сандък с реликва), с участието на танцьори, музиканти, с присъствието на представители на правителството на страната.



Според легендата, по време на кремацията на тялото на Буда, един от учениците му грабнал зъба му от погребалната клада. В продължение на осем века зъбът се съхранявал в Индия, но през 361 г., по време на войната, започнала в кралство Калинга, той е скрит и доставен в Шри Ланка от принц Дата и принцеса Хемалата.

Владетелят на острова Шри Мегхавана посрещнал Зъба на Буда с големи почести, и построил специален храм, в който го поставил. Установил и ежегоден фестивал в негова чест.

Оттогава са изминали шестнадесет века. Информацията за съдбата на Зъба на Буда през цялото това време е много противоречива. Според синхалските хроники (сингалците са основното население на Шри Ланка, което изповядва хинаяна будизма), Зъбът на Буда не е напускал храма и само веднъж по време на синхало-португалската война от 1560 г. е пренесен на уединено място. Бирманските хроники, напротив, твърдят, че през 9-и век, по време на разцвета на езическото царство, Зъбът на Буда е дошъл в Бирма.

Индийските хроники съобщават, че през 13-ти век, по време на войната между Индия и Шри Ланка, Зъбът е бил отнесен в Индия и върнат в Шри Ланка срещу голям откуп. От 1518 до 1648 г. цяла Шри Ланка (с изключение на кралството Кандиан) е била колония на Португалия.



Според португалски източници се твърди, че нейните войски са откраднали Зъба на Буда през 1560 г. и са го транспортирали са го до тяхната колония Гоа на западния бряг на Индустан, където по настояване на католическото духовенство, будистката реликва е била стрита на прах и публично изгорена.

Синхалците вярват, че вместо истинската реликва е изгорена фалшива, за да се сломи бойният им дух и да се унижи националното им достойнство.



Сега едва ли е възможно да се установи истината. Но, по един или друг начин, зъбът на Буда, или това, което се смята за него, сега се съхранява в храма Далал Малигава в град Канди, в камера, заобиколена от седем златни ступи, украсени със скъпоценни камъни, а вратите на залата са издълбани в слонова кост. А строго пазената реликва може да биде видяна от всеки посетител на храма.

Тържествата в негова чест събират огромен брой поклонници от страните на будисткия свят. Както и туристи, които обичат екзотичните зрелища.

P. S. Между другото, по време на живота си Буда съветвал учениците си да се грижат изключително за хигиената, включително за зъбите си, а за почистването на последните използвал специална пръчка – прототип на съвременна четка за зъби.

Четете още: Местата, които задължително трябва да посетите до края на дните си (СНИМКИ)