Автор
Кристина Кирова

Красота и мистерия - Московското метро

Колкото и невероятно да звучи, метрото може да бъде много красиво място. Когато архитектът възприема станциите като произведение на изкуството, те могат да бъдат дори омагьосващи. Днес ще ви представим метрото в Москва, което ще спре дъха ви с изяществото си. То е открито през 1935 г., но и до днес изумява с изключителната си архитектура.

Всяка станция е повлияна от различна епоха, сред които Барок и Арт Деко. За построяването му са използвани скъпи и качествени материали, мозайки, дори и скъпоценни камъни. В него могат да бъдат забелязани шедьоври от изобразителното изкуство. По време на война то е използвано и за бомбоубежище.

И въпреки че са изминали десетки години, Московското метро е едно от най-красивите места, които можете да посетите в Русия. То е мащабно и величествено, обслужва повече от 200 станции. Разбира се, от него струи типична руска атмосфера, която съчетава красота и хлад. То е истинско съкровище, скрито под земята.



Виновникът за съществуването на метрото в Москва е политикът Лазар Каганович. Той произхожда от голямо еврейско и много бедно семейство, дори не успява да завърши училище, защото нищетата го кара да усвои от рано обущарския занаят. С времето Каганович успява да навлезе в политиката и да се превърне във влиятелна фигура. Той ръководи построяването на метрото, което и до днес остава едно от най-дълбоко прокопаните в света. То е на 13 линии, а пътуването с ескалаторите може да ви се стори като цяла вечност.



Московското метро отразява знаковите събития за онова време. Някои станции почитат жертвите от Втората световна война, а други – авиационните сили. Разбира се, Сталин също е почетен.

Метрото в Москва е едно от най-красивите, но и загадъчни места в Русия, а защо не и в света.

Четете още: 8 страни, които живеят в друго време