Автор
Весела Георгиева

Леле, какво момиче! Прийт Чанди, която иска да прекоси Антарктида

Прийт Чанди е невероятно смела и мотивирана. И се надява да вдъхнови останалите дами с това което прави - а именно - да се превърне в първата цветнокожа жена, завършила самостоятелен преход през Антарктида до Южния полюс.

View post on Instagram
 

32-годишна физиотерапевтка от армията разказва за "Гардиън", че се надява да стане първата цветнокожа жена, която завършва самостоятелен преход през Антарктида до Южния полюс.

По време на пътуването от над 1100 км, което би трябвало да ѝ отнеме около 45 дни, тя ще се сблъска с екстремно ниски температури от - 50°C, силен вятър и снежни бури, докато дърпа шейна, тежаща около 95 кг.

View post on Instagram
 

Чанди споделя, че искрено вярва, че е добре подготвена, защото е тренирала години наред.

Тя е завършвала успешно ултрамаратони, включително изтощителния Marathon des Sables в пустинята Сахара, и се е изправяла пред екстремни метеорологични условия по време на 27-дневната си експедиция в ледена Гренландия. А през последните седмици тренира, като дърпа тежки гуми по улиците около дома си в покрайнините на Дерби, за да се подготви за тегленето на 2-метровата шейна.

View post on Instagram
 

Разбира се, предизвикателстовто е голямо. "Не можеш да видиш какво има пред теб с дни и това може да бъде доста изтощително психически", казва тя.

View post on Instagram
 

"Шейната ми носи името на племенницата ми Симран, а ските ми са кръстени на едномесечния ми племенник, така че ще ме чакат всеки ден, за да ме преведат", казва тя.

Прийт Чанди ще отлети за Чили на 7 ноември и се надява да поеме на 21 ноември на похода си към Южния полюс, ако времето го позволява.

Когато се завърне, тя планира да създаде приключенски фонд, с който да помага на повече жени да финансират експедициите си. Казва, че е доволна да види промяна в област, която обикновено е била доминирана от мъжете.
"Има все повече и повече авантюристки, както и по-разнообразни групи от приключенци, което е просто страхотно. Наистина е вдъхновяващо да се види", заявява тя.