Автор
Теодор Муховски

Лимоне сул Гарда - райско място и таен еликсир за дълъг живот

Разположен на западния бряг на езерото Гарда, Лимоне сул Гарда е потопен в тучен средиземноморски пейзаж и е сред най-посещаваните места на езерото от любителите на спорта, почивката и природата. Особено мекият климат през цялата година го прави известно с производството на цитрусови плодове, отглеждани от 1700 г. в типичните къщи за лимони, които все още работят и са отворени за обществеността.

Какво си заслужава да посетите?



Посетете живописните алеи на стария град, отпуснете се на неговата алея, пълна с цветя и палми, насладете се на кафе, чаша вино и вкусна вечеря край езерото.
Традиционните ястия са апетитни и истински, базирани на риба и екстра върджин зехтин, а тостовете са комбинирани с отлични вина. От типичните ресторанти по улиците на центъра се носят неустоими аромати, които ви канят да седнете и да се насладите на гостоприемството на езерото Гарда.

В допълнение към релаксацията, храната и виното, Лимоне е идеален за любителите на дейности на открито: има богат избор от разходки сред маслиновите горички, преходи с водач по пътеките и водни спортове като ветроходство, уиндсърф и кайтсърф. Има множество плажове, където можете да презаредите батериите си на слънце и да се потопите в освежаващите вълни на езерото. Водата е кристално чиста, въздухът е прекрасен и здравословен.

Сред нещата, които не бива да пропускате, е обиколка с екскурзовод на лимоновата къща, до която се стига лесно от центъра на селото.
Насладете се на разходка с велосипед по известната велосипедно-пешеходна пътека, надвиснала над езерото, която минава на три километра от центъра на селото до границата с Трентино.

Оставете се да бъдете очаровани от историята и традициите благодарение на широката културна оферта. Посетете музеите и църквите и ще останете без думи.
Италианското село е уникално и с нещо друго. Неговите обитатели се славят като дълголетници, благодарение на уникалният ген, който носят.

Мястото е много живописно, в него живеят около 1000 души. Тук се намира най-северната точка, където лимоните растат естествено. Заради мекия климат и комбинацията от подножието на Алпите, тази комбинация от фактори осигурява онзи таен "еликсир" за дълъг живот.



Местните хора ядат консумират разнообразна храна, без да имат проблеми със затлъстяване или сърдечни нарушения. Тези хора имат така наречения „лимонен ген“, който съдържа специален протеин, разрушаващ липидите и по този начин поддържащ здравословния кръвен поток.

В продължение на 40 години жителите на Лимоне сул Гарда са били под научно наблюдение с необичайно чести кръводарявания за тестове.

Чезаре Сиртори, професор по клинична фармакология в университета в Милано, ръководи екипа, който първи идентифицира "еликсира", професионално наречен протеин A-1 Милано. Той казва, че хората от село Лимоне имат изключително ниски нива на HDL-холестерол, което изглежда е резултат от генетична мутация в протеиновия носител.

Четете още: Ето коя е топ плажната дестинация в Африка за 2022-ра