Автор
Теодор Муховски

Местата, които задължително трябва да посетите до края на дните си (СНИМКИ)

На милиони хора животът не достига, за да посетят местата, които искат. Причините за това са комплексни - от недостиг на време до липса на достатъчно пари. Пътешествията са нещо страхотно, а неизследваните места по света примамват всеки човек.

В света има местности, които са толкова красиви, че можеш да останеш без дъх. Преди да си отидем от този свят е добре да видим и да се насладим на поне няколко от тях. Ето кои са те:

Туристическа обиколка с балон над Кападокия



Гледката, която се разкрива отгоре е величествена. Преживяването е скъпичко, но си струва, защото определено е запомнящо се. Отгоре ще видите назъбените скалисти върхове, изпъстрени в различни багри. Това са така наречените чудноватите призрачни скали на феите.
Балоните могат да побират да 20 туристи. След преживяването на земята можете да се насладите на „тести кебап“ - местен специалитет от овнешко месце, което се пече на жар в глинен съд.


Празнуване на новогодишната нощ в Сидни

В огромния мегаполис кипи живот и през нощта. Ежегодно местните жители и туристите гледат зрелищното шоу с фойерверки по случай настъпването на Нова година. Те се изстрелват се в продължение на 12 минути, толкова, колкото са месеците на годината. Има специални платени площадки, на които можете да се любувате на зрелищното шоу.

Да прекосите Ламанша на чаша джин

Джинът е особено популярен в Англия. В началото на 17-и век е бил създаден като лекарство за бъбреци в Нидерландия. Привнесен е на Острова от английските войници докато тече 30-годишната война. От лекарство в аптеките се превръща в любимо питие на милиони хора. То е присъства и на ферибота, който минава през Ламанша. По време на 35-минутния курс често можете да видите хора с чаша джин в ръка.


Да се насладите на чудното Северно сияние



За да се види подобна гледка е нужен доста късмет, защото това събитие се случва през 10-11 години. То е породено от слънчеви изригвания. Може да се види с просто око не само от Аляска или Лапландия. През 1954 г. се е виждало дори от нашата Варна. Наблюдавало се е даже и от Екватора, както и от Москва.
Красотата му е божествена - лъчите му са бледосини, преминават през електриковозелени и накрая стават пурпурночервени.

Най-често може да се види от град Чърчил в Канада, когато има добра видимост - цели 300 нощи годишно


Да спите на бунгало в Бора Бора



Ако мечтаете за бял ситен пясък, кристално чисти тюркоазни води и горички с палми - това място не е само във филмите! Тук определено е раят на земята. Струва си да си наемете бунгало навътре в Тихия океан, само че нощувката излиза около 250 евро.

От бунгалото можете директно да скочите в кристалночистите води, за да поплувате, като компания ще ви правят черноперите акули, които не нападат хора. Водните ски и разходките с лодка са една от атракциите на това приказно място.

Вечеря на -5 градуса в далечна Финландия

В мразовитите месеци туризмът във Финландия е най-силен. В град Кеми има снежен ресторант, където ще ви сервират вкусна вечеря при минусови температури. Ако ви стане прекалено студено, не се притеснявайте - финландските сауни ви очакват. Има ги навсякъде, пада се по една сауна на трима души. Тупането с брезови клонки е стар финландски обичай и е по-добро от всеки масаж. Никога не отказвайте покана за сауна, защото ще обидите домакините. Бъдете готови за обилно потене и чаша ликьор след това.

Да се изкъпете в изворите в Памуккале

Това вече е близо до нас и всеки може да отиде да го посети. Струва си да изминете около 1000 километра и да видите и усетите това природно чудо. Изворите са много красиви, приятно топли и изключително лековити. Тук хипертониците лекуват високото кръвно и ставите си.

Произходът на Памуккале идва от това, че древни гиганти сушели памуковата реколта на скалните тераси Температурата на водата е около 35 градуса, въпреки, че изворите изглеждат така, все едно са от лед.


Четете още: Топ 5 на най-спокойните местенца за почивка това лято