На море в Гърция през септември? Може, и тестът е безплатен!

И по време на пандемия Гърция продължава да е най-предпочитаната дестинация за лятна почивка от българите. Въпреки че доскоро условията за влизане в територията на южната ни съседка бяха сложни, мнозина се запътиха към нея. Може да се каже, че сезонът и тази година не беше критично слаб там, дори някои от мерките отпаднаха в разгара на лятото. Сега обаче гърците измислиха нов начин да затвърдят славата си на царе на туризма и вероятно ще успеят да привлекат поток от чужденци и през септември.

Иновацията, с която съседката ни цели да задържи туристическия интерес, са безплатни тестове на излизане от страната. През последните седмици вече няколко пункта, разположени в най-известните дестинации, сред които Кавала, Атина, Халкидики и Солун, работят в услуга на чужденците, които напускат територията на Гърция. Резултатът от теста излиза в Европейския сертификат на всеки и е валиден навсякъде. Освен това, по този начин туристите не са принудени да губят време по лаборатории и да заплащат тестове, когато се прибират от почивката си в Гърция.

Направена е и още една промяна, която определено улеснява всички, решили да посетят южната ни съседка. Тя е свързана със срока за попълване на PLF формуляр, задължителен документ при пресичане на границата, за локализация, който генерира QR код. Доскоро данните трябваше да се попълват онлайн 72 часа преди влизане в страната, но този срок бе премахнат и сега формулярът може да се попълни и в деня на пътуването.

От друга страна, тези промени са продиктувани от страха на гърците, че може да загубят туристи, тъй като от 30-и август предстои ново затягане на мерките, като повече ограничения ще има за неваксинираните. Очаква се да бъде въведено отново условието за задължително носене на маски наоткрито, с изключение на децата под 4-годишна възраст и посетителите на плажовете и ресторантите. Чужденците пък, които нямат документ за завършена имунизация, отрицателен тест или преболедуван Ковид-19, ограниченията ще бъдат по-строги, като няма да могат да посещават закрити обществени места с изключение на аптеки и хранителни магазини.

Заради ограниченията и огнените стихии, които застигнаха Гърция наскоро, местните власти не разглеждат опцията за промяна на пропускателния режим в страната, а единствено поставянето на по-строги мерки на територията ѝ. В резултат на сложната ситуация, хотелиери и собственици на имоти, предлагащи имоти под наем, не спират да снижават цените, като някои стигат дори до 50% намаление от реалната цена. По всичко личи, че въпреки трудните условия, Гърция отново знае как да поддържа туризма си.

Четете още: Афганистан, където момчетата не знаят имената на майките си. Погребват ги без надпис. И не оставят следи