Най-красивите места у нас, които разказват истории за любов

Легендите, свързващи едно или друго място с любовта, винаги са представлявали интерес за пътешествениците. Затова тук сме събрали някои от най-известните местенца, разказващи интересни истории.



Дяволският мост
Намира се на около 10 км от град Ардино. Друга легенда за Дяволския мост над река Арда разказва, че турци преследвали българска девойка, защото един от тях бил влюбен в нея и искал да я направи част от своя харем. Момичето се качило на моста с намерението да скочи в реката, но когато турците наближили моста, спрели уплашени, защото видели Дявола във водите на Арда.

Чешмата на любовта в Трявна
Легендата разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата местна девойка. Момъкът не бил признат за майстор от местния еснаф и нямал смелостта да поиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души. И вече можел да поиска божията благословия и ръката на девойката. Казват, че който отпие глътка от тази вода, отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него.



Връх Марагидик
Народът пази няколко легенди, свързани с този красив връх в Стара планина, над Априлци. Много са легендите, свързани с връха. Една от тях разказва за княгиня Мара, сестрата на цар Иван Шишман. Знатната девойка била дадена в харема на султан Мурад. Когато керванът, водещ я към Одрин, минал покрай върха, тя поискала да го изкачи, за да види за последен път България. Виждайки земята пред нея, тя заплакала. Сълзите ѝ дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).

Пейката на любовта над Дряновския манастир
Пейката на любовта се намира на скалите над Дряновския манастир и е част от Дряновската екопътека, която започва при входа на пещера "Бачо Киро". От мястото се открива великолепна гледка към манастира. Пейката е предназначена за всички, които изпитват любов към половинката, приятелите, семейството, природата, живота... В началото на август 2013 г. мястото бе облагородено.



Водопадът Горица
Той е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци. Легендата разказва за Горица и нейния избраник Йовица. Двамата живяли щастливо в селото.
Горица била много красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали. За да се спаси от тях, красивата девойка се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име.

Каменната сватба
В близост до Кърджали се намира живописната природна забележителност Вкаменената сватба. Скалните образувания са на височина над 10 м и са разположени на площ от 50 дка. Името им идва от факта, че те приличат изключително много на хора, събрани на едно място. Легендата разказва за млад мъж, влюбен в девойка от съседното село. Непосредствено преди тяхната сватба, докато водили булката към олтара, вятърът повдигнал нейното було и всички видели лицето й. Поради неземната хубост на девойката, свекърът завидял на сина си. Като разбрал това, вятърът се разбеснял и вкаменил цялата сватба.