Необичаен и пълен с изненади: остров Сокотра

22 юни 2012 | 10:12
23494
5
5

Кликвайки върху тази статия, вие вече попаднахте в рая! Ще ви запознаем днес с остро Сокотра, което в превод означава “Благословения остров” и е най-уникалното място на земята.

Сокотра е островна група в Индийски океан, принадлежаща на Република Йемен. От природогеографска гледна точка островите принадлежат към Африка.

Островната група Сокотра в Индийския океан събира едни от най-необичайните колекции от организми в света. Сокотра притежава между 700 и 800 изключително редки вида растения и животни, от които 1/3 са ендемични видове (видове, които не се срещат никъде другаде по света).

Флората и фауната на едноименния остров са уникални в цял свят. Повече от 70% от остров Сокотра е национален парк.

Сокотра притежава гори от тамянови дървета. Ако попаднете в такава гора, ще сте заобиколени от малки дървета – къси и чворести. Капките от дървото са есенцията за тамяна.

Морският живот около архипелага пък е уникална смесица от видове от Червено море, Индийския океан и западната част на Тихия океан.

Насърчен от план за развитие на ООН, Сокотра е избрал да избегне масовия туризъм: няма луксозни курорти, вместо това има малки местни хотели и къмпинги. И отплатата за това са екотуристите: тези, които идват нетърпеливи да видят пойната птичка на Сокотра, голямата морска костенурка, драконовото дърво.

Въпреки че островът е малък по размер, той не може да бъде разгледан без нает водач заради елементарната причина, че има само няколко правилни пътя, по-малко пътни знаци и никакви карти.

Подарете си една по-различна и специална почивка!

Още по темата

Коментари

5 Хубавите неща ги ядат прасетата.
  27 януари 2014 | 15:43 отговор
 

Хубавите неща ги ядат прасетата-четвърти закон на Нютон

 
4 viktporia gospodinova
  13 юли 2013 | 23:02 отговор
 

Mnogo krasota,Kak mo6e da se stigne dotam?

 
3 Barbara
  08 април 2013 | 20:49 отговор
 

Hey, that's a clever way of tinhking about it.

 
2 Koko
  25 март 2013 | 12:07 отговор
 

През 80'те години Сокотра е бил база на ВМФ на СССР. ;)))

 
1 радостина иванова
  02 юли 2012 | 17:16 отговор
 

Даите оферта за патуване до там, моля radostves@abv.bg

 

Добави Коментар