Опасно ли е да пътуваме със самолет и как да го правим след пандемията?

С или без Ковид-19, светът започва да се завръща към предишния живот. Този, в който ходехме на работа, на фитнес, на кафе с приятели и най-вече, в който пътувахме. И след като вече имаме шанса отново да посетим някои страни, несъмнено започваме да обмисляме първото ни пътешествие след карантината. Но преди това е съвсем логично да се запитаме - безопасно ли е да се качим на самолет, след като вирусът все още живее сред нас?

Не само в самолета, но и в автобуса или влака, има един сериозен недостатък и той е липсата на дистанция между пасажерите. А както добре знаем, в момента най-важната мярка, която можем да предприемем, за да останем здрави, е да не се доближаваме до друг човек на разстояние, по-малко от 1.5 м. Да не забравяме, че дори и хората, които не показват симптоми на болестта, могат да бъдат преносители. Така че фактът, че в превозното средство, било то влак, автобус или самолет, няма кашлящи пътници, това съвсем не означава, че някои от тях не са преносители на заразата. Те може да са болни от коронавируса без дори да знаят. В самолета нещата стоят с една идея по-драматично, защото там нямате опцията да отворите прозореца, за да влезе свеж въздух.

Вторият проблем са повърхностите, до които се докосвате. В самолета човекопотокът не е никак малък и макар персоналът да се грижи съвестно за дезинфекцията, никога не можете да бъдете сигурни дали по седалката или масичката няма бактерии. Да не забравяме и за най-опасното място - тоалетната. Тя може да бъде използвана от всеки пътник и ако я посетите точно след човек, който е преносител на заразата, се излагате на огромен риск.

Но все пак, ако сте твърдо решени да пътувате, има начин да направите всичко възможно, за да се предпазите максимално. На първо място - трябва да се съобразите със собственото си физическо здраве. Ако не се чувствате добре, отменете пътуването. В случай, че отивате на гости при приятел или роднина, убедете се, че той/тя е добре и не съществува риск да се заразите. А колкото до самото пътуване в самолета - всяка компания е взела определени мерки за сигурност, с които трябва да се съобразите. Най-добре е да изберете по-близка дестинация, за да не прекарвате часове наред в затворено пространство.

Задължително носете маска и дезинфекцирайте собственоръчно мястото, на което ще стоите. Също така избягвайте да докосвате лицето си, а ако успеете, ще е добре да не посещавате тоалетната в самолета. Дезинфекцирайте ръцете си винаги, след като сте се докоснали до някаква повърхност и напълно избягвайте ръкостисканията и докосването с другите хора.

Нека здравето и безопасността бъдат с вас!

Четете още: PEPCO - магазините, в които българските жени се влюбиха. Каква е тайната?