Ожени се, ако можеш - всички дати за сватба в Санторини за 2021 г. вече са заети

На всички гръцки двойки, които тепърва предстои и планират да сключат брак през 2021 г., ще се наложи да отменят церемонията.

Извънредното положение през март, наложено заради пандемията от новия коронавирус, не позволи на стотици младоженци в Гърция да отидат до олтара тази година, като ги принуди да отложат датите на сватбите си за 2021 г.

Серията от мерки, свързани със сватбените тържества, сред които и ограничаването на допустимия брой поканени, разбираемо, не бяха посрещнати от бъдещите младоженци особено благосклонно, в резултат на което такива просто не се състояха.



Ефектите от цялата тази пандемична история са вече налице – всички уикенди догодина са резервирани!


Към момента всички съботи и недели вече са запазени за сватбени тържества, споделя дизайнерката на булчински рокли от Солун Дениз Елефтериу. Все пак утеха за влюбените двойки има, и тя е, че свободни места за сватбени церемонии все още има, но само за дните от понеделник до сряда. Дори четвътъците и петъците са абсолютно запълнени, особено в църквите, където търсенето е най-голямо. Това се дължи на съвпадането на сватбите, които „са изостанали“ от 2020 г., и на вече планираните за 2021 г. Всичко това може да означава само едно – през 2021 г., особено през пролетта, храмовете ще бъдат „задръстени“ от сватби, обяснява дизайнерката.

„Има сватби, които са отлагани даже по три пъти. Една двойка, която трябваше да се бракосъчетае на 5 септември, първоначално смени датата си за май 2021 г. Като видяха, че положението с новите случаи се развива добре през лятото, решиха да „преместят“ датата напред и да направят сватбата на 31 октомври. Не знам дали накрая се проведе. Булчинската рокля беше доставена, но в същия ден обявиха мерките“, разказва дизайнерката, чиято собствена булчинска рокля също виси на… закачалка.

Дениз сключва граждански брак със съпруга си през декември 2019 г., с идеята църковният да се състои през 2020 г. Заради въведената през март първа карантина, по разбираеми причини, това не се случва. Впоследствие ангажиментите ѝ през лятото, свързани с увеличения брой поръчки на булчински рокли, така и не ѝ позволяват да намери време за организиране на собствената ѝ сватба.

По думите на Елефтериу сватбената индустрия преживява голям колапс заради пандемията, като в много случаи приходите са се свили с дори до 90%.

Не по-малък е интересът в Гърция и към гражданските бракове за следващата година. Двойките вече са започнали да ангажират дни и часове по спешност, надявайки се по този начин да се вместят сред сгъстения брой сватбени ритуали и тържества през 2021 г., разкрива заместник-кметът на Солун Йоргос Аварлис. От думите му става ясно, че вече не една или две двойки от други градове са претърпели провал на плановете си за бракосъчетание заради затварянето на летището.

Припомняме, че Гърция премина под пълна карантина преди два дни. Границите там продължат да са отворени, но при наличие на отрицателен тест за коронавирус. Германия включи областите Атика и Северна Гърция в рисковите райони и наложи задължителна 10-дневна карантина на пристигащите от тези зони.

На 7 ноември глобите за нарушение се увеличиха двойно. Навсякъде са разположени полицейски патрули, които следят за спазване на мерките. За неносене на маска или неправилно поставяне глобата от 150 евро е вече 300 евро. По 500 евро плащат работодатели при издадени фалшиви документи за движение на служители.

Всички търговски обекти са затворени с изключение на хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Излизане от дома се позволява само с потвърдено от властите разрешение. Затворени са и църквите. Литургиите не са забранени, но се провеждат без присъствие на хора. Лидерите на опозицията обвиниха лично премиера за закъснели мерки срещу пандемията и настояха за оставка на министъра на здравеопазването.

Четете още: Граждани алармират за липса на дезинфектант в търговските обекти