Омагьосващ, единствен, неповторим – това е Париж! Как ви звучи? Е, надяваме се в най-близко бъдеще да се сблъскаме с красотите на този град. А тези от вас, които са имали късмет да откраднат парче от неговата магична атмосфера, могат да се похвалят с нас и дори да разкажат за своите преживявания.

И все пак Париж е само един!

Столицата на Франция подарява истински емоции и преживявания… Особено ако посетите тези забележителности:

Айфеловата кула

Безспорен символ на модерен Париж е Айфеловата кула, която извисява металната си конструкция над целия град.

Построена, за да отбележи стогодишнината от Френската революция, Айфеловата кула е една от най-посещаваните забележителности на света.



Кулата се е превърнала в символ на Париж, както и на всички французи. Висока 321м. Айфеловата кула има три площадки, на всяка от които се разкрива панорамна гледка над цял Париж.

Лувъра

Когато говорим за изкуство, непременно трябва да се споменем Лувъра.

Първоначално сградата е построена като защитна крепост, за да се преобрази в разкошен дворец и през 1793 година да претърпи нова трансформация, превръщайки се в най-известния музей в света, съхранявайки десетки хиляди произведения на изкуството от периодите, съпътствали развитието на човечеството – гръцки, египетски, етруски, ислямски, римски артефакти до Рафаел, Рембранд, Микеланджело, Делакроа, Караваджо, Леонардо да Винчи, от Венера Милоска до Мона Лиза.

Както подобава на най-посещавания музей на света, дори и главният вход на Лувъра е произведение на изкуството.

Булевард "Шанз-Елизе"

Какво би бил Париж без своята Шанз-Елизе...

Още от времето, когато Мария Медичи пожелава на това място да има алея за разходки, парижаните се влюбват в идеята. Тогава се нарича Гранд-Кур.

Постепенно алеята се разширява, става улица, а сетне – булевард. Около нея се издигат дървета, после магазини и ресторанти.

Катедралата Нотр Дам

Катедралата Нотр Дам е построена през 1345г. и е доказателство за майсторството на френската архитектура.

Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Тя е една от най-посещаваните забележителности на Париж.

Катедралата е била свидетел на редица важни събития от живота на Париж. През 1804г тук е коронясан Наполеон I.

Версайският дворец

Дворецът е една от бившите резиденции на френските крале. Първоначално дворецът е бил неголям ловен замък на крал Луи 13.

По време на Луи 14 „кралят слънце“, ловният замък е реконструиран и е превърнат във величествена парадна резиденция, състояща се от дворец и свързан с него парк.

Парадните и жилищни интериори на двореца се отличават с особено изящна украса в бароков стил. Паркът на двореца е грандиозен, масиви от свободнорастящи зеленини съседстват с богати павилиони, фонтани, вази, мраморни и бронзови скулптури.