Автор
Woman.bg

Приказен подводен музей издигат край Кипър

Представяли ли сте си, че един ден ще имате възможност да се потопите в дълбините на подводния свят и да се насладите на великолепието не на подводни рифове и морски създания, а на... спиращо дъха изкуство, сътворено от човешка ръка?

Истината е, че съвсем скоро тази представа ще се превърне реалност, а ние ще имаме шанса, пътувайки към Средиземноморието, да посетим първия подводен музей със скулптурен парк.

Той ще бъде изграден на югоизточното крайбрежие на Кипър и ще привлича вниманието на туристите със 70-те си изумителни скулптури в човешки размери.

Музеят, който ще отвори врати до броени месеци, е дело на световноизвестния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун, и ще бъде разположен на 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа.

Статуите ще бъдат композирани сред естествени подводни растения така, че да се образува красива подводна гора, напомняща на потънал замък от приказките.

Идеята е цялото това величествено здание да изпълнява ролята на изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема.

На подводния музей ще се наслаждават както професионални гмуркачи, така и туристически корабчета с прозрачно дъно, и всичко това се предвижда да се случи догодина.

Авторът на музея - британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, работи активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда още от края на 90-те години. Негови подводни шедьоври дори са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.

Четете още: 10 тайнствени подводни града