Автор
Антония Дамянова

Топ 10 на най-красивите градове в Италия, които непременно трябва да посетите (Снимки)

Италия, моя любов! Има градове, които непременно трябва да посетите поне веднъж в живота си, за та се докоснете до творчеството, романтиката и вечността. И тези градове се намират не къде и да е, а в слънчева и шеметна Италия - родината на Микеланджело и Лучано Павароти, страна на вкусовете, изкуството и любовта.

Рим

Всички пътища водят към Рим – вечният град, съхранил традициите и великолепието на една древна и могъща империя. Може ли да посетим Италия, без да се докоснем отблизо с архаичния чар и арт аристократизъм на италианската столица. Тук е мястото, където ще опитате най-вкусните пици и сладоледи в света, ще видите Колизеума, на чиято арена са се водели едни от най-кървавите битки между гладиатори и зверове. Ще се насладите на красотата на внушителни катедрали. Ще се разходите из най-големите модни бутици в Европа, и, разбира се, ще надникнете в сърцето на града – Ватикана.

Милано



Милано – градът на модата и вдъхновението. Градът, който винаги има с какво да ви впечатли. Тук е емблематичната Ла Скала, събрала духа на най-големите оперни композитори и певци от Италия и света. Милано е един от най-старите в Италия градове и най-големият бизнес център в страната. Този невероятен град носи заряда на минали епохи, но и на съвременния интензивен живот. В него ще видите приказната катедрала Duomo di Milano и небостъргача „Пирели“ - компанията, която е 5-и по големина в света производител на автомобилни гуми след Бриджстоун, Мишлен, Goodyear и Континентал.

Венеция



Ах, тази Венеция! Град на гондолиери и романтика, изпълнен с толкова много архитектурни забележителности. Тук са прочутият площад „Сан Марко“, Дворецът на дожите, Мостът на въздишките и великолепният Канале Гранде. Тук всяка година в началото на годината се провежда пищният карнавал, който няма аналог със своите типични тоалети и маски, потапящи ни в емоциите и преживяванията на героите от Комедия дел Арте. Венеция е докосване, магия за очите и душата, тя е влюбване и пътешествие в едно незабравимо минало.

Генуа



Генуа – средновековен град с богато историческо минало, много художествени и архитектурни паметници. Сравняват често тесните и криволичещи улички на този великолепен град със спагети. Сред най-големите атракции тук е къщата, в която е роден и израснал Христофор Колумб. Особено красива тук е гледката към пристанището, отрупано с луксозни яхти и живописни рибарски лодки.

Палермо



Палермо е сърцето на Сицилия. Тук задължително трябва да видите символа на града - Palazzo dei Normanni – луксоцната резиденция на сицилианските крале. Сред забележителностите тук, които спират дъха, са катедралата в центъра на града и византийските мозайки в Cappella Palatina.

Сиена



Сиена – архитектурната перла в короната на величествена Италия. Романската катедрла "Успение на Пресвета Богородица" в стария град на Сиена се слави с главозамайващо красивия си изваян до съвършенство покрив. Тя се извисява от върха на хълма, разположен в центъра на град Сиена - същински лабиринт от малки и тесни улички, вливащи се в раковинообразен площад в центъра – Пиаца дел Кампо – един от най-големите площади в света. Сградата е с формата на латински кръст. Интериорът и фасадата са декорирани с бял и зелено-черен мрамор, символизиращи белия и черен кон на основателите на града Синиус и Аскиус.

Неапол

Виж Неапол и умри, се казва в известния израз, посветен на този харизматичен и безсмъртен град. Неапол зашеметява с контрастните си ярки цветове през деня и омагьосва още повече през нощта, окъпан от безбройните градски светлини. Тук може да откриете всичко – от задръствания и шум, през тесни китни улички и пица, до грандиозно извисяващи се замъци и дворци. Тук няма пясъчни плажове, но гледките от брега са един от най-смайващите в целия свят.

Верона



Верона – градът, вдъхновил Шекспир за създаването на най-великата романтична трагедия на всички времена - „Ромео и Жулиета“. Притегателен център за влюбени двойки, които не пропускат да посетят китното дворче и да видят терасата, от която Жулиета е дарявала с любовни усмивки любимия си Ромео. Не случайно наричат Верона „Малкия Рим“ - тя носи атмосферата, чара и многообразието, досущ като тези на италианската столица. Тук е и великолепната Арена ди Верона, която често се превръща в сцена за световни музикални звезди от цял свят.

Флоренция



Същински град-музей. Люлката на Ренесанса, впечатляваща с внушителния брой великолепни архитектурни паметници, сред които галерия „Уфици“, катедралата Санта Мария дел Фиоре“, камбанарията на Джото. Разходката край река Арно, споделена с любимите хора, е еликсир за сетивата и душата.

Болоня



Това е градът с най-старите университети в света. Той пленява и с великолепието на красиви замъци и средновековни кули, но и с широтата и безвремието на своите удивителни площади. За да почувствате истинския дух на града, задължително трябва да посетите някоя от местните тратории и да вкусите от емблематичната пиадина – болонски кулинарен специалитет от тънък плосък хляб, ароматна шунка, прошуто и салам.

Четете още: Италия – все по-любима дестинация на българските пътешественици