Уау! 10 места по света, където е напълно забранено да се стъпва!

Има места по света, за които всички сме чували, но само избрани имат правото да пристъпват през техния праг. Ето кои са те...

Пещерите Ласко, Франция


Разположени близо до китното селце Монтиняк, Югозападна Франция, пещерите Ласко съдържат над 600 древни пещерни рисунки, които датират от около 17 000 години пр.н.е. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г. Достъпът до пещерите е ограничен през 1963 г., поради това, че по тях започват да се появяват лишеи и да се образуват кристали по стените.

Змийският остров, Бразилия


Разположен край бреговете на Бразилия, Змийският остров е малък остров, обитаван от 4000 от най-смъртоносните змии на планетата. Отровата на тези съскащи създания е толкова мощна, че може да топи човешка плът. Рискът от инцидент на опасния остров за всеки турист е изключително голям, поради което бразилските власти забраниха какъвто и да било достъп до него.

Зона 51, САЩ


На около 80 мили от центъра на Лас Вегас, насред пустинята Невада, е разположена една от най-секретните и силно защитени зони на планетата – Зона 51. Целта на тази база към момента все още не е публично достояние, но се смята, че там се разработват експериментални самолети и мощни оръжия. Мястото се свързва и с всевъзможни конспирация за извънземни. Интересното е, че правителството не признава публично съществуването на базата до 2013 г., когато ЦРУ публикува разсекретени документи, потвърждаващи, че Зона 51 е тестова площадка за програмите за въздушно разузнаване U-2 и A-12 OXCART.
Според тези документи мистерията около Зона 51 е поддържана, за да се пази инфрмацията от руски шпиони, а не за да се прикриват доказателства за съществуването на НЛО.

Бохемският канал


Става дума за място от 11 кв. км., разположено някъде в Калифорния, без да се упоменава точно къде. Място само за мъже. Всяко лято бохемският клуб кани най-влиятелните господа на света, за да се съберат на това място за двуседмичен лагер.

Тайният архив на Ватикана


През 1475 г. е създадена прочутата Ватиканска апостолска библиотека. Тя съдържа най-значимите колекции от исторически текстове, известни на човека. Счита се, че тук е поместена огромна информация за историята на човечеството – като се започне от древните кодове на маите и се стигне до книги, които доказват извънземния произход на човешката цивилизация. Право да стъпят между стените на тази библиотека досега са имали само някои избрани личности.

Тайният трезор на Мормонската църква


Смята се, че съдържа над 3 млрд. страници информация, отнасяща се до генеалогията и семейната история на американците. Трезорът е напълно забранен, освен за туристически обиколки, които се извършват в много редки случаи. Трезорът е издигнат отстрани на планина с идеята да се опазят документите в нея. Поради това и температурата в трезора е контролирана с изключително внимание.

Стая 39, Северна Корея


Става дума за тайна организация, създадена през 1970 г., наричана Бюро 39 или стая 39. Целта на тази организация е да се намерен начин за спечелването на чуждестранна валута за председателя на Корейската работническа партия Ким Чен Ун. Достъп до данните, отнасящи се до тази организация, има само определени лица, за които се смята, че имат над 20 банкови сметки в Швейцария и Китай за пране на пари и други незаконни операции.

Центърът за данни на Google


Първоначално центърът бил построен от контейнери за доставка и използван за съхранение на някои от сървърите на Google. Днес той е огромен и включва всички компютърни ресурси, съставляващи платформата на Google. Съдържащо трилиони записи данни, това е едно от най-строго пазените места по света.

Остров Повеля, Италия


Разположеният близо до Венеция остров, е известен с това, че по време на чумата в Италия там били изхвърляли телата на болните. Абсолютно всеки, който покажел симптом на болестта, бил закарван там и изоставян върху изгорели и изгнили трупове. През 1922 г. на острова се помещавала психиатрична клиника, в която лекарите измъчвали пациентите си. Повечето лекари се самоубивали. След 1968 г. островът е напълно безлюден.

Сейфът за семена на Свалбард

Намира се на норвежкия остров Шпицберген, близо до Лонгърбиен, в отдалечения арктически архипелаг Свалбард. Тази сигурна банка за семена е създадена, за да опазва голямо разнообразие от растителни семена. Това са дублирани проби на всички семена, съхранявани в генетични банки по целия свят. Достъп до тях е възможен единствено в случай на катастрофално екологично бедствие.

Четете още: Изживейте романтиката на Тайланд като никога досега