Автор
Woman.bg

В Индия горели на клада вдовиците. Вие бихте ли последвали любимия в отвъдното?

Светът е толкова шарено и интересно място, че цял живот може да не ви стигне, за да научите дори и за половината странни обичаи, които се спазват в различните му точки. Днес сме решили да ви запознаем с една зловеща традиция, която се е спазвала в Индия дълги години. Тя се нарича „Сати“, което на местен език означава „добра жена“, „вдовица“ и „добродетелна жена“. Изразява се в ритуалното изгаряне на дама, която е изгубила съпруга си. Когато вдовицата отива на кладата, се смята че тя е готова да последва любимия си дори и в смъртта и че след неговата смърт животът ѝ е незначителен и лишен от смисъл. Според традицията жената трябва да бъде изгорена заедно с трупа на починалия си съпруг.

Известно време този ритуал се е изпълнявал по желание, но после се превърнал в задължителен обичаи. За щастие, днес „Сати“ вече е в миналото.



Причината за създаването му се крие в схващането, че заедно със съпруга си, жената губи и положението си в обществото. Според източници ритуалът се е наложил в Индия през IV в. пр.Хр. Веществени доказателства сочат, че изгарянето се е случвало и през V – IX в. сл.Хр. На кладата отивали главно вдовиците на кралете, но с времето обичаят се наложил и сред по-ниските прослойки в обществото.

Единствените дами, които не подлежали на безмилостно изгаряне, били бременните, тези в менструация и майки с малки деца.

Зловещата традиция е била провеждана главно в Раджастан, където има паметник, с който са почетени всички жени, дали живота си в името на вечната вярност и любов. И до днес може да се види, че те са оставяли отпечатък от ръката си по него, преди да бъдат изгорени на кладата.



„Сати“ е обичай, който е имал безброй противници. Мнозина са се опитвали да го забранят още в древността. Той е официално премахнат през 1987 г., когато се случва нещо наистина ужасяващо. Млада жена губи съпруга си след 8-месечен брак и отказва да се подложи на „Сати“. Разгневени господа обаче решават да действат против волята ѝ, като я дрогират и изгарят. Този случай слага край на зловещата традиция.

Четете още: Да се влюбиш във Виетнам