Ясните дати: кога страните от Европа отварят границите

Европа започна да се поотърсва от пипалата на пандемията и постепенно и внимателно да отпуска възела на строгите мерки в борбата срещу коронавируса. Днес част от европейците вече могат да черпят първи живителни глътки от извора на свободата, която им липсваше толкова много по време на карантината.

Отмяната на рестрикциите протича различно във всяка една държава, а ето и част от последните промени към момента:

Гърция


Да започнем с най-близката до нас и най-желаната за почивка от българските туристи дестинация - Гърция. Откакто ограниченията там за придвижване на гражданите извън домовете им бяха отменени на 4 май, и получиха позволение да излизат, без да изпращат есемес или да имат писмено разрешение, днес те вече могат да пътуват и из страната. Освен това Гърция отваря и островите си за посетители от континенталната част на страната, но не и за чуждестранни туристи все още. Стъпката е важна както за местните икономики, така и по отношение рестартирането на туристическата индустрия, която генерира една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

Що се касае до образованието, на 11 май бяха възобновени часовете в последния гимназиален клас, а седмица по-късно в класните стаи се върнаха и останалите класове от прогимназията и гимназията. Началните училища, детските градини и яслите все още са затворени. Имайки предвид низходящия ход на епидемията, възможно е и те да бъдат отворени от 1 юни. На този ден предстои да бъдат отворени и заведенията от сектора на общественото хранене, както и целогодишните хотели.

Поетапно, в рамките на юни, съобразно развитието на ситуацията, се предвижда да бъдат освободени и останалите икономически дейности. Малко вероятно обаче е през лятото в Гърция да бъдат разрешени големи събирания като фестивали, концерти и спортни събития с публика.

Испания


Испания е една от най-тежко засегнатите от заразата държави. Затова и мерките срещу разпространенитето на коронавируса, които въведе, бяха едни от най-строгите в Европа. През последните седмици, слава Богу, равнището на разпространение на заразата там също намалява. Припомняме, че на 26 април в страната започна първият етап от разхлабването на ограничителните мерки. Тогава държавата разреши на децата до 14-годишна възраст, които преди това бяха задължени да стоят вкъщи, да излизат по веднъж на ден. Да се разхождат и спортуват на открито бе позволено и на пълнолетните граждани.

Сега, в рамките на вече четвъртата фаза от отмяната на рестрикциите в страната, Испания позволи на парковете в големите градове, музеите и други културни центрове да отворят врати. Свободното движение между някои градове и между Барселона и населените места в околността към момента все още не е позволено. За сметка на това пък други региони вече навлизат в следващата фаза на разхлабване на мерките, която ще разреши отварянето на някои плажове и басейни. В стремежа си да възроди дейността на туристическата индустрия, Испания ще преустанови налагането на задължителна карантина за туристите от чужбина от 1-ви юли. От трибуната на социалната мрежа Twitter пък испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая заяви, че "постепенно започва отварянето на границите на страната".

Италия


През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. На 4 май, с призиви за отговорно поведение правителството пристъпи към първата фаза от разхлабването на рестрикциите, като разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете. На 11 май там бяха отворени магазините и бе позволено пътуването вътре в отделните области. Сега Италия отваря вече и фитнес залите и плувните басейни, но под стриктни правила за хигиена и спазване на социална дистанция. Спортните зали остават затворени в Ломбардия до 31-ви май. Училищата и детските градини в Италия остават затворени до септември. От 1 юни в Италия ще заработят фризьорските салони и козметичните студия, ресторантите и баровете.

А указ от миналата седмица разреши свободното пътуване до и от чужбина от 3 юни. С тази голяма и решителна стъпка италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон.

Франция


Извънредното положение във Франция, което по план трябваше да се отмени на 23 май, остана в сила до 24 юли поради опасения от разрастване на епидемията от Ковид-19. От 11 май децата там посещават училище, магазините работят. Транспортът се движи, но не с пълен капацитет. Правилата за социално дистанциране все още се прилагат за обществото като цяло, особено носенето на маски за лице в обществения транспорт. Събранията на повече от 10 души все още са забранени в цялата страна, като барове, кафенета, ресторанти, хотели и кина са затворени до началото на юни.

Германия


Германия пък планира да ограничи контактите между хората до 5 юли, но същевременно смята да разхлаби част от другите мерки, информира онлайн-страницата на вестник "Ди Велт". От огромно значение остава спазването на дистанция от 1,5 метра. В изданието се съобщава още, че ще бъде позволено събирането на до 10 души или членовете на две семейства - това важи както в затворени помещения у дома, така и при събиранията на открито.Официално новите мерки ще бъдат съобщени в края на тази или началото на другата седмица.

Чехия


Чехия беше по-слабо засегната от коронавируса в сравнение с множество европейски държави, но беше първата, която направи носенето на маски задължително. Почитателите на бирата в Чехия могат да се завърнат в заведенията, но спазвайки социална дистанция и с поставени предпазни маски на лицата в закритите помещения. Страната е на челно място по консумация на бира на глава от населението.

Великобритания


По-рано министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън оповести, че хотелиерската индустрия може да отвори най-рано през юли, но само при условие, ако мерките за социално дистанциране се спазват стриктно. Училищата там ще отворят най-рано на 1 юни, като първоначално в тях ще се върнат децата до 6-годишна възраст.

От 8 юни пък Обединеното кралство въвежда карантина заради COVID-19 за хората, пристигащи от чужбина. Всички лица, пристигащи от чужбина, включително британците, ще трябва да се самоизолират за 14 дни и да предоставят информация къде ще отседнат. Нарушителите пък ще бъдат глобени с 1000 лири. Карантината няма да важи за пристигащите от Република Ирландия, както и за шофьорите на товарни автомобили, здравните специалисти и сезонните работници в земеделието. Относно решението за 14-дневната карантина обаче авиокомпании изразиха опасението си, че тази мярка ще съсипе бизнеса им.

България


У нас пък, след като седмици наред кафенетата и ресторантите бяха затворени заради епидемията, те отвориха частично врати от 6 май. Припомняме, че на тях им бе разрешено да работят, но само при спазване на строги правила, сред които: осигуряване на 1,5 метра разстояние между масите, дезинфектанти на входа, както и задължително носене на защитни маски или шлемове от персонала.

От 1 юни врати отварят и заведенията на закрито. В момента министерството на туризма води разговори с щаба и министъра на здравеопазването затова какви ще са мерките, за да работят ресторанти, кафенета и дискотеки.

От днес поетапно започват да възобновяват работата си и детските градини. Носенето на маски на обществени места продължава да бъде задължително, а парковете свободно могат да се посещават от граждани от всички възрасти. Детските площадки вече също са достъпни.

Припомняме, че България е с най-малко заболели от COVID-19 в ЕС. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

Четете още: Най-евтините морски курорти у нас тази година