Автор
Теодор Муховски

За какво да следите, когато решите да си купите семеен автомобил

Когато избирате семеен автомобил, впечатляващото ускорение или спортният дух трябва да останат на заден план.

Системите за безопасност, комфортът на пътниците, достатъчното пространство в багажника, ергономичните места за съхранение и тапицерията, която е устойчива на повреди и замърсяване, са много по-важни от високите скорости. В същото време, въпреки размерите си, автомобилът трябва да е пъргав и да може да се управлява дори в града. Затова възниква въпросът, който всеки си задава: Как да избера идеалния модел автомобил?

Системи за безопасност



Семейният автомобил трябва преди всичко да бъде безопасен. Най-новите модели включват системи, които са предназначени за ефективно предотвратяване на произшествия.

ABS, ASR и ESP са стандартните, но съвременните автомобили разполагат и с функция за откриване на мъртвата зона, която ви предупреждава за насрещно движение при смяна на лентата, и система за предотвратяване на сблъсък, която спира автомобила, за да избегне инцидента.

Новите автомобили са оборудвани със системи, които се грижат за безопасността на уязвимите участници в движението, които могат да се намират пред автомобила, т.е. пешеходци и велосипедисти. Системите за поддържане на лентата ще ви предпазят от отклоняване от пътя, а системата за следене на умората на водача ще реагира, преди да сте заспали зад волана.
Ако изберете модерен автомобил, си струва да доплатите за активен круиз контрол.
Активният круиз контрол облекчава водача, като самостоятелно поддържа лентата на движение, спира и намалява скоростта пред препятствията. Този контрол допълва също толкова полезната система за разпознаване на пътните знаци.

Автомобил, оборудван с всички тези технологии, очевидно струва скъпо. Въпреки това си струва да обмислите избора на употребяван автомобил.

Просторен интериор

Семействата с малки деца се нуждаят не само от място за куфарите, но и от допълнително пространство за задължителната детска количка или детско креватче или столче. Обемът на багажника също трябва да е достатъчно голям, за да може лесно да се опакова за двуседмична почивка.
Освен достатъчното пространство за багаж е важен и комфортът на пътниците.

Задните пътници се нуждаят от достатъчно пространство, за да могат да разтворят свободно краката си и да не удрят главите си в таблото. Ако пътуват само деца, уверете се, че автомобилът е проектиран така, че да може да побира необходимия брой детски седалки ISOFIX. Оставайки на темата за седалките - струва си да се има предвид изборът на подходяща тапицерия, която ще позволи лесно отстраняване на евентуални замърсявания и същевременно ще издържи на трудностите на ежедневната употреба.



Не забравяйте за отделенията за съхранение, които ще ви позволят да поддържате автомобила си подреден. Помнете, че дори леки предмети, оставени необезопасени при на пръв поглед безобиден сблъсък, могат да представляват опасност за близките ви.

Обемът и мощността на двигателя не са най-важните при семейния автомобил, но в крайна сметка си струва да се обърне внимание и на тези параметри, тъй като автомобилите от този тип обикновено са доста обемисти. Ако планирате да шофирате често с пълен товар (пътници и багаж), си струва да инвестирате в по-мощен двигател. Моделите с двигатели с турбокомпресор с мощност над 150 конски сили ще осигурят подходяща динамика.
Благодарение на усъвършенстваното окачване и кормилно управление дори голям SUV, комби или ван ще има отлично сцепление с пътя и ще осигури приятно изживяване при шофиране. При някои големи модели управлението не се различава съществено от това на седана или хечбека.

Важно е не само какъв автомобил ще изберете, но и как ще го финансирате. Едва ли някой може да си позволи да си купи нов автомобил в брой, а дори и употребяваните модели, ако изберем по-новите модели, струват твърде много. За щастие, съществуват привлекателни форми на финансиране. Можем да избираме между лизинг и все по-популярния дългосрочен наем, който ни позволява да използваме автомобила, без да се притесняваме за скъпото обслужване и поддръжка.

Новите идеи на дизайнерите и инженерите, които за известно време бяха достъпни само за шепа от най-заможните почитатели на автомобилите, бързо се превръщат в стандарт и навлизат в по-евтини модели. Автомобилната индустрия се развива толкова бързо, че замяната на употребяван автомобил на няколко години с нов е напълно рационално и оправдано решение. По-големият и по-безопасен автомобил ще ви бъде от полза, особено когато семейството се разрасне.



Четете още: Евтините почивки за 2023: Струва си да започнете да планирате още през зимата