Автор
Ива Петрова

Жените в Саудитска Арабия може да получат правото да живеят сами

Наскоро в Саудитска Арабия се проведе съдебен процес, който стана повратна точка в историята на страната. Съдебната власт за пръв път призна правото на жена да живее самостоятелно и да пътува из родината си без мъжки контрол.

Саудитска Арабия е една от най-големите и богати страни в света. Държавата се развива активно в различни сфери, но законите, касаещи правата на жените, се променят мъчително бавно.


Представителките на слабия пол в страната не се смятат за дееспособни – всяка трябва да има настойник от мъжки пол (баща, съпруг или брат), който да контролира и одобрява действията ѝ.

Саудитките дори нямат право да се разхождат и да пътуват самостоятелно, едва преди година-две получиха законната възможност да шофират. Настойниците задължително проследяват местоположението на дамите с помощта на специално приложение.


През последните три години в страната нашумя случая на млада жена на име Мериам Ал Етиби. Тя беше обвинена в неподчинение на семейството си, след като пътува из страната без позволението на своите роднини.

През цялото това време саудитката участваше в съдебните заседания и се опитваше да докаже невинността си. И чак сега скандалното дело приключи с решение в нейна полза.

Съдът постанови, че самостоятелното пребиваване на пълнолетна жена в друг дом и без настойник, както и пътуванията ѝ из страната, не са престъпни действия. Засега това решение засяга само делото на Мериам Ал Етиби, но адвокатът ѝ Абдулрахман Ал Лахим смята, че този безпрецедентен за страната случай в близко бъдеще ще промени и правовата система.

Специалистът пояснява, че все повече представители на властта започват да се вслушват в идеите на престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, който е министър на отбраната, председател на кралския съд, както и важна фигура в редица други инстанции. 34-годишният принц работи над голям брой реформи в културната, икономическата и обществено-политическата сфера – включително и правата на жените. Може би, идвайки на власт, Мохамед ще промени най-сетне вековното статукво и ще даде на саудитките още по-голяма независимост.



Четете още: Тъмните тайни на Саудитска Арабия, които никой турист не знае