Диетично и здравословно: Сурова морковена торта

28 март 2014 | 13:39
18856
2
2

Преди да пристъпим към представяне на рецептата ще ви признаем, че морковен кейк, морковена торта, морковени курабийки и прочие морковени сладкиши никога не са ни били по вкуса.

Всъщност, не сме запознати много с вкуса им, поради простата причина, че не сме пробвали - някак не можем да възприемем моркова като съставка на сладкиш. Сега ще ни упрекнете, знаем, но какво да се прави – странни бариери има в съзнанието на човек.

Причината да се решим да пишем за сурова морковена торта с крем от кашу и лимон е, че се „излъгахме“ да я пробваме...

Няма нужда да продължаваме с обясненията. Фактът, че едни НЕ-почитателки на морковените печива са впечатлени от дори сурови такива, говори, че нещо радикално е променило мнението ни!



Необходими продукти:

За крема:

1 ½ ч.ч. сурово кашу (предварително натопено във вода за няколко часа)
сокът на 1 лимон
2 с.л. разтопено кокосово масло
1/3 ч.ч. мед
1 ч.л. ванилия на прах
вода (колкото поеме)

За блатовете:

3 големи моркова (обелени и нарязани на малки парченца)
1 ½ ч.ч. овесени ядки
2 ч.ч. фурми
½ ч.ч. кокосови стърготини
1 ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче

Начин на приготвяне:

За да приготвите крема, блендирайте всички от посочените за него съставки. Когато се смесят напълно, започнете да доливате по малко водичка, докато не се получи съвършена кремовидна консистенция. Поставете крема в хладилник.

Тортените блатове се приготвят като първо овесените ядки се смелят в робот на брашно. Към него добавете останалите продукти и смилайте, докато не се получи лепкава смес.

Отделете половината от сместа за блата и я разстелете в мъничка форма за торта или друг подходящ по-малък съд (предварително постлани с фолио или незалепваща хартия за печене). Извадете леко получения кръгъл блат и го сложете да стяга в хладилника. Повторете процедурата и с втората част от сместа с блата.

След като са изстудени блатовете и кремът, идва време да наредите тортата. Лесно е – един блат, отгоре слой крем, втори блат, а най-накрая „облечете“ тортата с останалия крем.

Оставете да стяга в хладилника, а после се насладете на божествения вкус!

Рецепта и снимки от Thisrawsomeveganlife.com

Още по темата

Коментари

2 AMiD
  04 януари 2015 | 18:21 отговор
 

Таня, тази торта не се обработва термично и не е добра идея да се използва сурово брашно (може да се използва такова само в случай, че зърната/семената са предварително накиснати във вода за около 12 часа, изплакнати и добре изсушени). Овесените ядки са термично обработени (печени), и затова не е проблем да заменят брашното. Вместо тях или наред с тях (1:2) бих използвала орехи (предварително накиснати и изсушени). А отлична глазура става и с черимоя.

 
1 Tania
  31 май 2014 | 09:52 отговор
 

Здравейте! От 1,5ч.овесени ядки колко брашно излиза? Понеже имам готово овесено брашно и се чудя колко да сложа.

 

Добави Коментар