Автор
Ева Григорова

Ето как да спрете да изхвърляте храна

Всички знаем онова неприятно чувство, което изпитваме, когато ни се налага да изхвърлим храна. В него се вплитат различни усещания - това че хвърляш парите и усилията си на вятъра, че захвърляш работата на хората, които са се постарали тази храна да стигне до теб плюс фактът, че по света има милиони хора, които няма какво да сложат на трапезата си.

Статистиката обаче е още по-стряскаща. Скорошно американско проучване показва, че на година само в САЩ се изхвърлят 931 тона храна, а цели 35% от наличните хранителни продукти или не се продават, или се изхвърлят. За съжаление голяма част от тези загуби зависят до голяма степен от индустриализирано производство на храна, но промяната винаги започва от всеки от нас. Единственото, което трябва да направите е да въведете няколко допълнителни навика в ежедневието си.



Ето ги и тях:

Купувайте повече замразени плодове е зеленчуци

Този съвет е особено полезен в зимните месеци, когато не разполагаме с голямо разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци. Те обикновено са набрани в периода, в който са били най-достъпни и съответно най-богати на полезни вещества. От друга страна не се развалят бързо и дори да решите някоя вечер да хапнете навън с приятели, в края на седмицата няма да е необходимо да изхвърлите развалената си салата или продукти за яхния.

Пазарувайте по-често и купувайте по-малко

Всички знаем колко бързо едно авокадо може да се превърне от перфектната основа за гуакамоле в ужасна пихтия. За това нашият съвет е простичък - пазарувайте по-често и купувайте по-малко бързоразвалящи се стоки. Друг полезен навик е - преди да излезете на пазар да проверите наличностите си у дома, за да не купувате излишни стоки.



Съхранявайте плодовете и зеленчуците по правилния начин

Ако бананите ви стават кафяви твърде бързо, а зелената салата спихва, може би имате нужда от реорганизация на хладилника си. Добро правило е да разделяте плодовете от зеленчуците, защото етиленовият газ, който отделят голяма част от плодовете ще засили процесите по узряване и след това гниене на останалите продукти. Важно е и зеленчуците да имат достатъчно въздух, който да циркулира около тях, за да не се развалят бързо.

Не забравяйте да замразявате

Вместо да изхвърляте остатъците от домашно приготвените си ястия, просто ги замразете. Друг чудесен трик е да замразите свежите си подправки във формички за лед, потапяйки ги в малко вода, така ще можете да ги използвате за вбъдеще и няма да е нужно секи път да купувате розмарин и копър. Същото можете да направите и с вино, което е отворено, но не успявате да изпиете. Замразете и него във формички за лед и го използвайте за различни сосове.



Организирайте хранителните си продукти така че да ги виждате и спрямо датата на тяхната годност

Ако киселото мляко е скрито в дъното на хладилника ви, е доста вероятно да забравите за него и да купите ново, докато годността на вашето изтича неумолимо. Ежедневието ни е толкова забързано, че е тотално нереалистично да губим излишно време в ровене в хладилника. За това най-добре се сдобийте с различни контейнери и организирайте хладилника си, така че всичко в него да бъде видимо и достъпно. Действайте както в магазините - поставете храните, чиито срок на годност изтича най-скоро най-отпред.



Планирайте менюто си

Дори да имате хладилник пълен с храна, ако нямате план е много по-вероятно продуктите в него да се развалят. Нашият съвет е в началото да планирате 2-3 поредни дни, за да прецените, от кои продукти имате в излишък и кои не ви стигат. С времето ще станете все по-обиграни и ще можете да планирате менюто си за поне седмица напред.