Всеки би се разочаровал, ако разопакова кутия с хубави шоколадови бонбони и ги види покрити с петна.

Така че винаги е добре да знаем какви са тънкостите да опазим шоколадът свеж за по-дълго.

Най-добре е шоколад и шоколадови изделия да се държат на хладно, тъмно и сухо място.

В хладилника шоколадът се изсушава, нарушават се текстурата и ароматът му. Освен това, шоколадът абсорбира ароматите на останалите храни.

Финият шоколад трябва да бъде изконсумиран след седмица, максимум – месец, тъй като това е времето, в което ароматът и текстурата се запазват в най-добрата си форма.

Ако обаче е съхраняван правилно, финият млечен шоколад може да издържи дори година, а горчивият шоколад – дори и повече.