Като заклети фенове на средиземноморската кухня, сме опитвали почти всичко от нея, а сред любимите ни ястия е лазанята.

На пръв поглед непретенциозната манджа всъщност може да бъде много екзотична и дори изненадваща като вкус.

Единственото, което никога не ни е харесвало в лазанята е соса бешамел, който често се използва при приготвянето й. За това днес смятаме да ви предложим една рецепта, в която той не присъства.

Ето и необходимите продукти за 6-8 порции:

800 грама смляно телешко месо
300 грама моцарела
1 пакет кори за лазаня

7 тънки парчета бекон, нарязани на дребно
800 милилитра доматено пюре
5 скилидки чесън, счукани на дребно
1 глава лук, нарязан на ситно
3 супени лъжици зехтин
3-4 щипки риган
черен пипер и морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

В зехтина задушете леко лука и чесъна. Добавете бекона и, преди да добие златист цвят, изсипете и смляното месо.

Разбърквайте всичко добре, докато месото не добие кафеникав цвят. Тогава добавете доматеното пюре и овкусете по желание, без ригана. Бъркайте редовно сместа, за да не загори, и оставете на котлона за около 30 минути.

Корите за лазаня сварете според указанията, но не преварявайте – трябва да омекнат съвсем леко. Отцедете ги и ги оставете настрани върху суха хавлиена кърпа.

Междувременно добавете ригана в месната смес и разбъркайте добре.

В огнеупорен съд застелете дъното с тънък слой от плънката, след това с парчета моцарела и накрая с пласт кори. Продължете така, докато корите не свършат, а последният пласт най-отгоре е от сирене.

Покрийте съда с фолио и сложете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете около 45 минути, след което отстранете фолиото и оставете за още 5-7 минути, за да се запече отгоре.