Ние сме деца на лятото и слънцето, но всъщност обичаме всички сезони. Есента, например, ни е любима заради свежия хлад, пъстрите цветове и онова приятно усещане да потънеш в меката мъгла, което е неповторимо.

Най-хубавото на този сезон обаче е френетичното разнообразие от плодове и това, че в дъждовен ден можем да приготвим от тях фантастични неща.

Предложението ни в тази връзка (което ще можете да опитате още този уикенд, както изглежда) е пандишпан с лешници и сини сливи.

Ето и необходимите продукти:

500 грама сини сливи, средно узрели и почистени от костилките

200 грама лешници, най-добре без люспите
200 грама масло, със стайна температура
200 грама пудра захар
4 яйца, предварително разбити
200 грама брашно
1 пакетче бакпулвер
2 супени лъжици кафява захар

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса и пригответе тава за печене с диаметър 23 сантиметра и чашка в средата или форма за кекс със същите размери.

Запазете настрани няколко лешника за декорация, а останалите леко запечете, докато станат бледо златисти на цвят.

Оставете да изстинат, а след това смелете в блендер или друг подходящ уред до получаването на брашно. Запазете 2 супени лъжици за украса.

Нарежете на парченца половината сливи, а останалата – само на половинки.

В купа разбийте маслото и захарта до получаването на мека кремообразна смес. Добавете постепенно яйцата, като разбивайте постоянно. След това изсипете по същия начин и брашното, смесено предварително с бакпулвера. Съвсем накрая прибавете смлените ядки и парченцата сливи.

Изсипете микса в тавата и подредете отгоре половинките сливи. Лешниците разбъркайте с кафявата захар и разпръснете най-отгоре.

Печете във фурната около 40-45 минути, докато сладкишът добие златист цвят и е напълно гладък. Преди да извадите от тавата, изчакайте поне 15 минути, за да изстине.