Автор
Весела Георгиева

Вкусен и здравословен: Ягодов чийзкейк с хрупкав овесен блат

В сезона на ягодите ви предлагаме тази уникална рецепта за вкусен и здравословен десерт. Насладете му се.

Необходимите продукти:


200 г овесени ядки
100 гр, без костилка
2 супени лъжици кокосово масло
250 г крем сирене (използвайте нискомаслено)
200 г ягоди
2 супени лъжици мед или друг подсладител по избор
сокът от 1/2 лимон
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
пресни ягоди за декорация



Начин на приготвяне:


Започнете с приготвянето на хрупкавия овесен блат. В блендер сложете овесените ядки и смелете до получаване на фино брашно.
Добавете фурмите и кокосовото масло. Разбъркайте отново.
Вземете тава за печене с диаметър около 20 сантиметра и покрийте дъното ѝ с хартия за печене.
Разпределете овесената смес върху дъното на тавата и изравнете с лъжица. Оставете в хладилника за около 30 минути, за да се стегне.
Докато блатът се охлажда, пригответе крема.
В блендер сложете ягодите.
В голяма купа разбийте крема сиренето с меда, лимоновия сок и ваниловия екстракт, докато се получи гладка и кремообразна смес.
Добавете пюрето от ягоди и разбъркайте добре.
Извадете блата от хладилника и намажете внимателно с ягодовия крем.
Върнете в хладилника и оставете ягодовия чийзкейк да се охлади и стегне за поне 4 часа.

Преди да поднесете десерта, украсете с пресни ягоди или други плодове по избор. Можете да добавите и няколко листа мента за по-свеж вкус и аромат.