Вкусно и коледно с Йоана

19 декември 2012 | 13:15
видяна 14848
коментари 0
www.kulinarno-joana.com, Йоана Петрова

Ах, ето я и Йоана... Тя е сред големите ни слабости в кулинарното блогър пространство, което следим с нестихващ ентусиазъм. Преди година направихме интервю с нея и може би още тогава сте се запознали с блога ѝ "Кулинарно - в кухнята с Йоана". И ако тогава тя подари на читателите на Woman.bg рецепта за коледни сладки Лебкухен с червени боровинки и бадеми, то тази година ще ви изненада с нещо още по-сладко и красиво.

Но преди да стигнем до него и задружно да почнем забъркването му в чест на коледната трапеза, нека споделим нещичко за Йоана.

На първо място, тя е един невероятно смел, внимателен и сладкодумен кулинар. Тя е от онези странни типажи, които нямат нужда от конкретен повод, за да твори в кухнята, защото музата я връхлита навсякъде и по всяко време. Творец, какво да ви кажем повече... От предната ни среща помним, че обожава ягоди и любимия си. Но тъй като лятото си отиде, ѝ остава да овкусява и сгрява зимните дни и нощи само с Него. А ние се оставяме в плен на аромата и изкушаващите фотографии на храната, която приготвя и поднася с чувство, любов и нещо вълшебно, което само тя си знае какво е.

Кой си ти?

Йоана

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

Защото го правя с желание.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

Сигурно съм аз.

Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Лучник.

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Свинско месо с много лук, запечени във фурната.

Влюбена ли си?

Безвъзвратно.

Каква е връзката между любовта и храната?

Отдаване.

Снимка: Йоана Петрова



Ако беше десерт, какъв щеше да си?

Трудно е да реша. Ванилов или може би шоколадов. Или нещо с рози. Не, реших го! Искам да съм шоколадова коледна сладка.

Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

Бейлис с вкус на бишкоти. Даже и бонбони си направих с него.

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Обикновено не разбират другия и би било добре да започнат с разбиране на себе си.

Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!

Не я знам тази случка. Магията в една кухня я носи готвачът, който работи в нея.

Къде ще си на Коледа?

У дома.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Пожелавам си нещо на ум и го поръсвам с цялата пудра захар на света.

 

Шоколадови коледни сладки
/30 броя/

Снимка: Йоана Петрова

За тестото:
125 г меко масло
100 г захар
50 г меласа
140 г натурален шоколад, разтопен на водна баня
1 яйце, със стайна температура
1 чаена лъжица ванилова есенция
½ чаена лъжица бакпулвер
300 г брашно + допълнително за разточване

За белия шоколадов ганаш с маскарпоне:
200 г бял шоколад
150 мл сметана 35%
1 звездовиден анасон
200 г маскарпоне

За декорация:
цветни захарни перли и кристали

Фурната се нагрява на 180°C.
За тестото маслото и захарта се разбиват с миксер докато се получи гладък крем. Смесват се с меласата и разтопения шоколад, и се разбиват на ниска скорост докато сместа стане еднородна. Добавят се яйцето и ванилията и сместа отново се разбива на бързи обороти, докато яйцето се поеме хубаво.

Отделно се пресяват бакпулверът и брашното. Добавят се по малко към горната смес и се замесва меко тесто, което да не лепне. Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 20 минути.

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 4-5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 6 см. В средата на половината кръгове се изрязват малки звезди. Изрезките се събират на топка, разточват се и отново се изрязват сладки.

Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 8 минути. След като се изпекат се оставят за 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

За белия шоколадов ганаш шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа.

Сметаната, заедно със звездовидния анасон се загряват до завиране. Анасонът се отстранява и врялата сметана се изсипва върху шоколада. Разбъркват се докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Ганашът се охлажда до стайна температура, покрива се със стреч фолио и се оставя за една нощ в хладилник.

На следващия ден ганашът се разбива с миксер докато стане на пухкав крем. Внимава се сместа да не се преразбие и пресече. Към него се добавя маскарпонето и се разбърква внимателно с шпатула.

Сладките се слепват с крема и се декорират с цветни захарни перли и кристали.

Снимка: Йоана Петрова

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.