Винаги си оставям за десерт най-сладкото... Така направих и в рубриката „Вкусно и коледно”. Избрах Теди от Phood Tales за моя коледен десерт, защото бях омагьосана още от първия преглед на страхотния ѝ кулинарен блог. Има нещо в това момиче, което те кара да ѝ се усмихваш на ум всеки път щом погледнеш чаровната ѝ муцунка, а вкусотиите, които забърква заслужават да бъдат изядени на мига, в очакване на още!

Самата тя не се взима много насериозно, когато стане дума за готвене. Подценява се твърде много, ако питате мен, но ще ѝ го простим, защото именно такива скромни сладури са най-достойни за вниманието на всеки.

Е, време да завършим коледните приготовления с едни меки, пухкави и ароматни бадемови мъфини. Оставям ви ръцете на Теди... Весели празници!

Кой си ти?

Аз съм Теди от PhoodTales или най-вече Теди от некулинарния свят – работя в юридическата сфера, засега в Косово. Любопитна към храната и нейните истории.

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

За да ни е хубаво на коремчетата вкъщи.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

Всички! Всеки приготвя страхотни неща и сме се разпределили отлично по специализации. Баба е много добра в печивата, питките, сладката, супите и месото (разфасова агнета професионално), дядо е цар на печения боб, яхниите, лютеницата и виното, мама владее рибите и няколко страхотни супи, а пък аз експериментирам – понякога вкъщи са въодушевени от резултата, друг път ми се мръщят, но никога не ми секват ентусиазма.

Снимка: Теди, Phood Tales



Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Много са – баници с какъв ли не пълнеж, питка, малиново сладко, супи, сладкиши. Баба може всичко и няма случай, когато да не се е поколебала от резултата, а той да е бил превъзходен.

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Зелеви сърмички и боб яхния.

Влюбена ли си?

Да.

Снимка: Теди, Phood Tales



Каква е връзката между любовта и храната?

Тясна и води до по-голям размер дрехи.

Ако беше десерт, какъв щеше да си?


Крем брюле, кюнефе или шоколадово суфле. Спорят за първото място от години.

Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

Вчера опитах мекици със стафиди по корейска рецепта. Много добри! Прави ги Пресиян Петров, за който ми разказа моя приятелка преди два дни и който е спечелил първо място на състезание за корейска кухня в Южна Корея. Отваря също бакалия в София.

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Хммм...не знам. Такива равносметки има смисъл да се правят постоянно, не само в нощта на Бъдни вечер. Всеки ден като си легнеш вечер има над какво да помислиш. Може би Бъдни вечер напомня, че все пак отношението ни към хора и предмети трябват да е в полза на хората.

Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!


Магии или катастрофи? Защото е имало избухнали блендери, прегорени сладки, мятащи се горещи кестени във всички посоки и всякакви експерименти, които просто не са ставали за ядене. „Фюжън“ кухнята на моменти дори ми е била забранена.

Снимка: Теди, Phood Tales



Къде ще си на Коледа?

Вкъщи.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Пожелавам си да сме здрави през новата година... Винаги това си пожелавам и това желая на всички. И също да сме вдъхновени, да намираме смисъл във всичко, което правим, да приемаме глупостите по-леко. А на мен си пожелавам да ми се получи първото кюнефе, за което набирам все още смелост.


Бадемови мъфини

Снимка: Теди, Phood Tales

Мисля си, че Дядо Коледа и всичките елени ще дойдат първо при мен като им заухае на бадеми, нали? Всъщност то и аз само май около бадемовите кексчета се навъртам. Понеже станаха доста, ще има за всички! Това е последната рецепта от коледната седмица и искам да ви пожелая весело изкарване на празниците, магически сбъднати коледни желания, много топлина и вкусотии!

Продукти:

125 гр. масло, омекнало
200 гр. пудра захар
4 яйца
няколко капки бадемов екстракт
150 гр. брашно
½ ч.л. бакпулвер
175 гр. смлени сурови бадеми

За украсата:

готов цветен фондан и цветни боички за рисуване

Рецепта:

Загрейте фурната на 180°С и пригответе формата за мъфини с хартиени кошнички.

Разбийте маслото и захарта, за да стане гладък крем. Добавете яйцата и бадемовия екстракт. Разбийте отново.

Прибавете и брашното, бакпулвера и бадемите. Разбъркайте всичко добре, за да стане еднородна смес. Разпределете я във формичките и печете 20 – 25 минути. Оставете да изстинат.

Разстелете малко фондан и с кръгла формичка за сладки отрежете кръг, който сложете върху мъфините. С останалите украси просто си поиграйте!