Автор
Ива Петрова

10 неща, които не бива да правите след караница

Поднасяме на вниманието ви десет неща, които трябва да избягвате след спор и караница. Иначе последиците от тях могат да бъдат катастрофални.

1. Не игнорирайте партньора

Съвсем нормално е да имате нужда да си починете от отношенията ви, но информирайте половинката си за това. Ако просто отблъсквате партньора или не го забелязвате, той може да реши, че го наказвате и занапред няма да бъде толкова открит с вас. Вместо това кажете: „На мен емоциите не ми минават толкова бързо, колкото на теб. Дай ми едно денонощие и всичко ще бъде наред“.

2. Не дръжте думите на партньора в арсенала си

Каквото и да наговори половинката ви по време на караницата, то трябва да си остане там. Ако нещо от думите на партньора ви е засегнало, кажете му го веднага. Не пазете тези фрази в паметта си, за да ги обсъждате на следващия ден. Ако постоянно се дърлите за забележките, казани в разгара на кавга, просто ще се въртите в кръг и никога няма да решите проблемите си.

3. Не казвайте само „извинявай“, ако партньорът все още ви е обиден

„Извинявай“ само по себе си може да бъде възприето като желание да ви оставят на мира, за да се заемете с нещо друго. Психолозите ни съветват не само да се извиняваме, но и да поясняваме за какво се извиняваме и да обещаваме, че няма да повторим тази грешка отново.

4. Не се оправдавайте за избухването си

Има милиони причини, които могат да доведат до караница – неприятности на работа, главоболие, безсъние. Едно проучване на Калифорнийския университет е показало, че двойките, които не спят достатъчно, се карат по-често. Няма да е справедливо обаче да се оправдавате пред партньора си с това.

Ако сте ядосани, тъжни или обидени, партньорът ви трябва да знае за това. Следващия път, когато сте имали тежък ден на работа, съобщете на половинката си за това предварително, за да е наясно за причината да сте раздразнителни.

5. Не си отивайте, ако партньорът ви повдигне спорна тема

Ако след караницата са минали само няколко минути, кажете на партньора си, че сте готови да отговорите на всякакви въпроси или да изслушате допълнителни аргументи, след като имате малко време да помислите. Ако той повдигне същата тема след ден-два, дайте му шанс и го изслушайте, вместо да му обръщате гръб. Питайте, ако ви се струва, че не сте разбрали нещо.

6. Не се обиждайте един друг

Дори ако още не сте дошли на себе си, не прибягвайте до лични обиди. Никога не го правете, защото на любимия ви човек ще му е много трудно да ви прости за това. Например, ако се карате заради бюджета си за почивка, не наричайте съпруга си скръндза, навирайки под носа му снимки на ваша приятелка от Гърция. Той най-вероятно ще ви обиди в отговор. По-добре се успокойте и предложете свой вариант, който да устройва и двамата.

7. Не правете секс в знак на сдобряване, ако не го искате

Много мъже възприемат секса след кавга като възможност да се сдобрят и сближат с половинката. Ако обаче вие не сте в настроение за интимни забави, прегърнете партньора си и му кажете, че това ще стане утре. Не го отблъсквайте без обяснение, защото можете да нараните чувствата му.

8. Не зацикляйте на причината за кавгата

По-добре използвайте енергията си за разрешаване на проблема. Например, партньорът ви е забравил да си вземе кеш на мероприятие, на което не се приемат банкови карти. Поскарали сте се за това, но после сте отишли до банкомат и сте решили това недоразумение. Ако обаче подобна разсеяност му стане навик, намекнете му тактично за проблема, вместо да започвате с „Как така?! Пак ли?!“.

9. Не казвайте „Нямах това предвид“

Ефектът на тези фрази е същият като от гума за триене върху перманентен маркер. Те само нагнетяват ситуацията, защото партньорът ви ще отговори „Напротив, точно това имаше предвид!“. Непрекъснатото обсъждане кой и какво е имал предвид ви задържа в миналото, докато в същото време бихте могли да търсите приемливо решение за бъдещето.

10. Не се самобичувайте за това, че не сте се сдържали да се скарате

Всички искат да имат заинтересован партньор, а караниците са признак, че все още работите над отношенията си (което е добре). Смята се, че една двойка е обречена, ако партньорите казват „Преди постоянно се карахме, а сега просто вдигаме ръце и се разминаваме“. Това не означава, че са постигнали съгласие. Това означава, че вече са сложили кръст на отношенията си, макар формално още да са заедно. Затова желанието да стигнете до същината на разногласията, ако ще и чрез кавги, е похвално!

Четете още: 20 неща, които да не казвате на свекърва си