Автор
Теодор Муховски

10 причини, поради които жените харесват по-възрастни мъже

Преди повече от сто години Оскар Уайлд коментира, че "трагедията на старостта не е в това, че човек е стар, а че е млад". Парадоксално, но колкото повече остаряваме физически, толкова повече се чувстваме млади. Дали се случва точно това, когато една жена се среща с по-възрастен мъж?

Защо жените ги привличат повече по-възрастни мъже?

Всички ние сме силно информирани за своята възраст. Тя обаче не бележи само изминалото време. Всяко десетилетие идва с различни социални очаквания и оценки. Тази сложност прави много трудно пълното извеждане на въпроса защо жените се срещат с по-възрастни мъже.

В някои случаи младите жени, които искат по-възрастни мъже, са шокиращи за мнозина, ако разликата във възрастта е твърде голяма. Въпреки че, кои сме ние, за да съдим? За любовта няма възраст и място.

Хората трябва да са свободни да живеят живота си, стига връзката да е по взаимно съгласие и да не наранява никого. Въпреки това, колко често се случват тези връзки с голяма възрастова разлика?

Според сатистиката, в западните страни само 8% от хетеросексуалните двойки са с разлика от 10 или повече години. Това е по-малко от един човек на всеки 10, които познавате. Изглежда, че не съществува идеална възрастова разлика, когато жената се среща с по-възрастен мъж.

Всяка връзка има своите възходи и падения. Що се отнася до младите жени, които искат по-възрастни мъже, те може би се нуждаят от различни съвети.
И така, как да съвместите различията в житейските цели или твърде голямото разминаване между финансите?

Съветите за срещи с по-възрастен мъж трябва да включват и как да се справите със здравословните проблеми. Най-вероятно всичко ще падне върху раменете на по-младия партньор.

Подобни предизвикателства могат да бъдат непосилни за по-младите жени. На този етап от живота си те често все още проумяват нещата. Въпреки всички предизвикателства, както и всяка друга връзка, срещите с по-възрастен мъж могат да бъдат изключително удовлетворяващи.



И така, в крайна сметка: харесват ли момичетата по-възрастни мъже? Да, в повечето случаи, според данните, както ще видим след малко. Въпреки това реалността на действителната възрастова разлика е доста по-сложна. Време е да ви запознаем с 10-те причини, поради които жените обичат и предпочитат да се срещат с по-възрастни мъже.

1. Еволюционни гени

От еволюционна гледна точка отговорът на въпроса "защо жените се срещат с по-възрастни мъже" може да се търси в репродуктивните ни способности. Жените са в пика на своята плодовитост през 20-те си години.

Мъжете предпочитат плодовитостта пред младостта, дори това да е подсъзнателно. Въпреки че усилено се обсъжда и противоположно мнение на тази теория. Възможно е да се предположи, че всъщност предпочитаме хора, които приличат на нас.

Както виждате, няма еднозначен отговор или дори мнение за това защо срещите с по-възрастен мъж са подходящи за някои жени. Това зависи от контекста и от хората, които участват в него.

2. По-голям житейски опит

За много жени радостта от партньорството е да изследват живота и да правят грешки заедно. Въпреки това за някои жени срещите с по-възрастни мъже им дават подкрепата, за която копнеят.
С други думи, ако един по-възрастен мъж може да се похвали с лъскава кола, превъзходен апартамент и подходящи дрехи, той трябва да прави нещо правилно. Но подсъзнателно повечето от нас се съмняват, че един млад мъж може да поддържа дълго време подобни демонстрации на богатство.

Помислете за това като за паун, който показва ярките си пера. Ако той все още ги има през по-късните етапи от живота си, значи гените му трябва да са невероятни.
Оставяме на вас да прецените дали смятате, че играта на чифтосване е просто игра в джунглата.

3. Другата жена

Харесват ли момичетата по-възрастни мъже? Някои обичат да предполагат, че тези момчета изневеряват по-малко от по-младите. Ала данните показват обратното.

Според Института за семейни изследвания мъжете изневеряват повече, когато навлязат в 50-те и 60-те, и дори в 70-те си години. За жените това са 60-те години.



И така, може ли някои случаи на по-възрастни мъже с по-млади жени да разцъфнат от афера? Разбира се, никой не бива да съди, без да познава конкретната ситуация. Въпреки това, ако сте една от тези млади жени, които искат по-възрастни мъже, не се самозалъгвайте, че те ще бъдат верни на всяка цена.

4. Повече мощност и увереност

Ако сте в играта за запознанства с по-възрастни мъже, може би ви е омръзнало да се занимавате с незрели момчета на 20 или дори 30 години. Възрастта зависи от вашата възраст и от това колко мъдро се чувствате в живота.

Въпреки това, да се срещате с по-възрастен мъж може да се оприличи на къпане в ореол от увереност и влияние. По-старите мъже обикновено са се изградили кариерно и знаят как да живеят живота си.

5. По-голяма стабилност

Може би по-младите жени и по-възрастните мъже си пасват добре заради ролите, които играем според правилата на обществото. В края на краищата повечето от нас живеят в патриархална култура, която ни привиква да вярваме, че мъжете са тези, които осигуряват прехраната.

Така че, по дефиниция, по-възрастните мъже ще са имали повече време да подредят кариерата си, за да могат след това да осигурят препитание на жените. А може би не?

Както вече споменахме, проучванията показват, че повечето партньорства всъщност са по-близки по възраст. Това предполага, че жените, които избират по-възрастни мъже, потенциално търсят стабилност по-скоро рано, отколкото по-късно.



6. По-мъдри и по-основателни

Харесват ли жените по-възрастни мъже? Някои жени го правят, но е трудно да се обобщи такъв сложен избор само във възрастта.

Тези, които са привлечени от по-възрастни мъже, често виждат някой, който се чувства по-комфортно със себе си и който знае какво иска в живота.

Въпреки че умствените и творческите ни способности намаляват, когато навършим 40 години, социалните ни разсъждения и удовлетворението от живота се увеличават. По същество сме в по-добри отношения с емоциите си и средностатистическият човек е най-щастлив през 60-те си години.

Как всичко това да не привлече буйните млади хора към идеята да се срещат с по-възрастен мъж?

7. Приятелски настроени към обвързване

Жените, които се срещат с по-възрастни мъже, често смятат, че по-възрастните им партньори са по-отдадени. Това е логично, ако вземете предвид предишната точка, че се чувстваме най-доволни от живота, когато достигнем 40-те и дори 60-те си години.

Това не означава, че по-младите мъже не могат да бъдат отдадени.

Статия на Guardian за най-добрите десетилетия от живота показва, че 60-те и 70-те години са едни от най-добрите ни години. Може би това обяснява и тенденцията застаряващите холивудски звезди да се събират с по-млади жени.

8. Социална позиция

Запознанствата с по-възрастни мъже са свързани със социални предимства. Общо взето, те са по-уважавани, особено когато излизате, защото хората са склонни да приемат, че да си по-възрастен е равносилно на това да имаш повече пари.

Такива мъже също така произхождат от различни поколения и понякога могат да бъдат по-традиционни в начина, по който се отнасят към жените. Много жени оценяват този подход и се радват, че се грижат за тях.

Освен това срещите с по-възрастен мъж често означават, че той е направил първата крачка. Разбира се, това е предположение. Независимо от това, когато сме млади, обикновено сме по-ласкави от подобно внимание, отколкото с напредването на възрастта.

Като млада жена получавате незабавен статус и вече не чакате младите момчета да съберат смелост да ви поканят.

9. Повече ресурси

Проучвания доказват, че повечето от мъжете са по-възрастни от жените, макар че обикновено това е само с няколко години.

Голямата възрастова разлика е това, което или шокира, или интригува хората. За онези жени, които са привлечени от по-възрастни мъже, друга възможна причина е, че тези мъже знаят как да лавират в живота.

По същество по-възрастните мъже разполагат с парични средства, активи и мрежови ресурси, трупани в продължение на няколко десетилетия. Така че, когато възникне някой от житейските проблеми, те могат да го разрешат по-добре за себе си и за по-младата си партньорка.

10. Установени роли на половете

Ако все още се чудите какво привлича една по-млада жена към по-възрастен мъж, трябва да погледнете и как ни влияе обществото. Партньорството "по-млади жени - по-възрастни мъже" може да изглежда като избор, но това проучване на възрастовата разлика между съпрузите показва нещо по-сложно.

Този процес на сближаване е сложен и повечето така наречени експерти пропускат отказите, които също са свързани с това, когато най-накрая си партнираме с някого.

Като извод, мъжете и жените обикновено не завършват с предпочитанията си за възрастта. Забележително е, че т.нар. процес на договаряне е силно повлиян от факта, че мъжете правят 90% от първите ходове.

Освен това задължително се влияем от правилата на обществото и от внушението, че жените трябва да бъдат по-сдържани. Разбира се, доста жени се борят срещу този стереотип. Въпреки това той продължава да съществува и днес.

Проучването стига до заключението, че ако говорим за "откриване на партньора", а не за "избор на партньор", връзките са компромис между различни желания, като мъжете все още са водещи при откриването. Така че може би жените не са толкова привлечени от по-възрастните мъже, колкото просто се влюбват в техните предимства и находчивост.

Четете още: Как да се научите да бъдете неустоими и желани за всеки мъж