Автор
Ива Петрова

10 причини разводът да е за предпочитане пред лошия брак

Може да има милиони причини една жена да не се чувства щастлива със съпруга си. Например, разминаване в интересите на двамата, липса на прояви на внимание от страна на мъжа, неуважение или дори домашно насилие.

За какво мислят жените, когато не се решават да сложат край на изчерпалите се или направо опасни семейни отношения? Най-често жената се страхува да се лиши от статута си на омъжена, следвайки обществените стереотипи, според които „истинската жена“ непременно трябва да си е намерила мъж. „Ама какво ще си помислят хората?“.

Друга разпространена причина за запазването на нещастен брак са децата: „Детето има нужда от баща! Какъвто и да е той!“. Но дали наистина е така?

Нека да уточним до какво водят неоправданите саможертви в един брак.



Загуба на смисъл на живота

Всяка жена е личност и има своята индивидуалност, независимо от семейното си положение. Отказвайки се от истинските си цели и желания и стараейки се да отговаря на стереотипния образ на мъдра и търпелива съпруга, понасяща безропотно всякакви обиди, жената спира да осъзнава какво за нея е наистина лошо или добро, престава да се стреми към каквото и да било и просто съществува, примирявайки се със съдбата си. „Не случих на мъж, но така ни е писано на жените – да търпим“. Сериозно ли?

Занижена самооценка

„На тази възраст вече нямаш нито избор, нито право на претенции, трябва да се радваш, че изобщо съм до теб“, „На кого си притрябвала такава? Никой никога няма да те обикне освен мен!“

Подобни изказвания чуват жени дори и на 20-годишна възраст, отличаващи се с външност на фотомодел. Постоянните критики, обвинения и унижения от страна на мъжа в крайна сметка водят до това, че жената губи вяра в себе си и в собствените си сили. Никакви тренинги и посещения при психолог няма да ви помогнат да си възстановите самооценката, докато все още позволявате на този човек да бъде до вас.

Социална изолация

Дари и омъжена, жената може да остане самотна. Това може да се случи заради забрана от страна на мъжа тя да се вижда с някого, както и заради постепенното изчезване на общите теми за разговор с приятелите.



Финансова зависимост

Като „истинска жена“ тя пазила семейното огнище, а нейният „истински мъж“ издържал семейството. Съпругът ѝ забранявал да работи и да учи и тя смирено спазвала тази забрана. Мъжът контролирал разходите ѝ, а после я лишил от достъп до паричните средства на семейството и ѝ предложил да му съставя списък с най-необходимите неща за купуване. От списъка купувал само онова, което самият той смятал за нужно.

Все още ли не ви побиват тръпки? Това е началото на реалната история на пациентка, която се обърнала към психиатър с депресия и го помолила да й предпише лекарства, от които да ѝ е все едно, когато мъжът ѝ се прибира вкъщи пиян и бие нея и сина й. Тя не си представяла как би могла да напусне мъжа си, защото нямала нито професия, нито каквито и да било парични средства.

Загуба на доверие към мъжете

В резултат на многото саможертви в брака жената може да се окаже неспособна да изгради връзка с друг мъж заради общо недоверие към силния пол, излишна притеснителност и неувереност в себе си, страх да открие душата си пред някого отново и да му се довери. „Всички мъже са еднакви“ – до този извод стигат нещастно омъжените жени, оправдавайки положението си и страха си от промяна.

Неврози

Ако бракът прави жената нещастна, то тя години наред живее в постоянен стрес, вкопчвайки се в илюзията за семейство. Потиснатите емоции в крайна сметка се проявяват под вид на панически атаки, тревожност, депресия и други психични разстройства.

Неврози у децата

В един нещастен брак в постоянен стрес живеят не само възрастните, но и децата. Пред очите на малките не бива да стават скандали, камо ли пък физическо насилие. Децата обаче усещат безпогрешно и фалша в отношенията на родителите. Ако съпрузите се понасят само „заради детето“, въпросното дете ще изпитва болка и чувство за вина.

Въпреки разпространеното мнение децата на разведени родители могат да израснат щастливи хора и достатъчно често стават именно такива.



Алкохолизъм

Много жени, чиито мъже страдат от алкохолизъм, вярват, че могат да превъзпитат алкохолика със силата на любовта си. Жертвайки себе си и здравето на децата си, съпругата обгрижва прекомерно мъжа си, правейки пиянството му максимално комфортно. Купува му алкохол за вкъщи, за да не ходи той по барове, пие заедно с него за компания. В резултат алкохолизъм развива не само мъжът, но и жената. Важно е да разберете, че саможертвата ви няма да бъде оценена по достойнство. На един алкохолик може да му помогне само лекар, а не неговата съзависима съпруга.

Други здравословни проблеми

Освен психичните разстройства и формираните зависимости на фона на продължителния стрес нещастно омъжените жени развиват и други здравословни проблеми. Сред тях може да са нарушения на режима на съня, хормонален дисбаланс и сърдечно-съдови заболявания.

Закъснели съжаления

Животът на всеки човек рано или късно приключва. Поглеждайки назад, жените, прекарали живота си в нещастен брак, се питат: „За какво прахосах живота си за този мъж? Можеше да живея съвсем иначе“. Но играта е приключила вече, миналото не може да се върне.

Четете още: Тест: Това, което видите първо на картинката, показва колко е вероятно да изневерите