Всяка възраст е уникална сама по себе си и всеки период от живота на човек се отличава със свой собствен плам, динамика не само в ежедневните дела, но и в сексуалните.

Семейният психотерапевт Лариса Ситникова изследва секса на различна възраст и присъщите му характеристики.

16 – 18 години

Интересувам се

Това е период на прогресивен пубертет, когато хормоните вече се усещат както при момичетата, така и при момчетата. Събужда се интерес към противоположния пол, вашето тяло, филми за възрастни и сайтове за 18+. Интересът към горното се събужда на 14-15 години, а първият секс се случва средно на 17-18-годишна възраст.

18-26 години

Искам

Период на повишена сексуална активност, но недостатъчен опит. Началото на сексуалната активност, когато младите хора са на върха на сексуалната активност, което обяснява честата безразборност и постоянното желание. Пикът е на 22-23 години. Именно на тази възраст е физиологично възможен най-големият брой еякулации на нощ.

Но другата страна на монетата е неопитността и неувереността в себе си. Често в тази възрастова граница се задоволяват само собствените нужди, което поражда невнимание към партньора. Младите хора много трудно преживяват неуспехите в сексуалната сфера на тази възраст, което може да доведе до страхове и комплекси в по-зряла възраст, така че ако сте в сексуална връзка в тази възрастова категория, бъдете много внимателни в грубите изказвания.



26-30 години

Искам и мога

По-сексуално осъзната възраст, когато желанието вече е под контрол и все още има много хормони. Има трансформация от момче в мъж. Опитът зад гърба му вече дава ясна представа какво иска самият той и как да угоди на партньорката си, жаждата за експерименти и нещо ново е все още висока. Всичко е в хармония: той бързо се възбужда, способен е на дълга нощ и вече почти безпогрешно може да се контролира.

Това е специален период, когато едно момиче може да се научи от партньора си да се чувства по-добре със себе си и тялото си. Смущението и неопитността на двамата вече са зад гърба и искат да изненадат и впечатлят партньора си. Чувствайте се свободни да експериментирате, поискайте да опитате нещо ново за вас и него, на тази възраст мъжете искат особено това, тъй като количеството е на заден план, а качеството е на първо място.

30-40 години

Всичко е възможно, ако не се нервирате

Мъжете на тази възраст се чувстват свободни в леглото с всяка жена. Те знаят много начини да задоволят партньорката си и да не сгрешат. Сексът преминава от количество към качество. Този период има една особеност: от 30-годишна възраст нивото на тестостерон започва да пада, появяват се и външни фактори, влияещи върху блокиране на либидото, като например умора след работния ден, семейни грижи, карбураторът тропа, любимият футболен отбор загуби и т.н. Всички тези стресови ситуации могат да го извадят мислите и желанието за интимни ласки, макар и не за дълго.

В тази категория женската половина може да се отпусне и да се забавлява. Вече имате опит зад гърба си - знаете как да угодите на един мъж и дори повече, така че се наслаждавайте на процеса и от време на време внасяйте нещо ново в сексуалния си живот за промяна: игри, филми, нови места и не забравяйте да попитате за неговите фантазии и желания. На тази възраст редовният секс е скучен и най-често се стига до изневяра.

40-55 години

С чувство, усет и креативност

Период, в който има потенциал, но не винаги и желание. В повечето случаи мъжът в този период не е способен на множество креватни победи и дълги нощи. За сметка на това обаче той разчита на един, но по-добър и по-задълбочен секс, способен е на дълга прелюдия и готов да задоволи преди всичко партньорката си.

Мили дами, ако имате партньор в този възрастов период, е важно да не се стеснявате да му кажете за вашите нужди и възможности. Струва си да погледнете реалистично на нещата и да не очаквате страстна нощ от любимия си до сутринта. Ако имате много по-голяма нужда от секс и не получавате достатъчно, трябва да измислите алтернативни начини за получаване на удоволствие.

Над 55 години

Рядко и не винаги

Тази възраст вече е коварна за секс. Възбудата не винаги идва бързо, сексът продължава по-малко, отколкото с по-млад партньор и определено ще трябва да забравите за секс маратон цяла нощ. Но не отписвайте мъжете в тази възрастова категория, сред тях има и такива, които могат да задминат с качествата си представителите от предишната категория.

Жените с такъв партньор трябва да знаят мярката и да не надценяват силата на партньора си. Не обвинявайте него, ако нещо се обърка. За силната половинка загубата на мъжка сила винаги е свързана с голям стрес, затова се старайте да бъдете нежна и внимателна така, че да му вдъхнете онази сила и страст, с които да ви покаже на какво е способен наистина.

Четете още: 15 неудобни въпроса за секса и техните отговори