Автор
Ева Григорова

6 мъжки манипулации и как да им се противопоставим

Днес ще си поговорим за манипулацията в любовните отношения, защото истината е, че може да сте жертва на такава без да осъзнавате. Манипулаторите изопачават вашите мисли, действия, желания, така че да се вписват в начина, по който те виждат света, оформяйки ви като някого, служещ на техните собствени цели.

Звучи плашещо, нали? Но добрата новина е, че силата да се противопоставите на подобно поведение и да го парирате още в зародиш е ваша. Но за целта трябва да разпознаете манипулацията.

Ето няколко разпространени манипулации, за които да следите и на които да се опълчите:

Чувство за вина

Този вид манипулация включва използването на фрази, които повечето от нас са чували в детството си.

"Ще ме доведеш до инфаркт!", "Не те ли е срам?“ - са изрази, олицетворение на този вид шантаж. При този сценарий манипулаторът слага маска на жертва и ви кара да се чувствате засрамени или виновни за избора си.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Помнете, че сте прави и мислете трезво. Не позволявайте списъкът със звучни диагнози, състоящ се от инфаркти и инсулти, да замъгли главата ви и да ви накара да отстъпите от принципите си, само защото се страхувате за здравето му. Най-ефективният начин да се справите с подобен вид манипулация, е да се обърнете към психолог, който ще ви помогне да се отървете от чувството за вина.



Отричане на очевидни факти

Има термин в психологията, наречен "газлайтинг". Така се назовава вид емоционален тормоз, при който насилникът отрича очевидното и кара жертвата си да се съмнява в своя здрав разум.

Чрез подобно поведение манипулаторът се надява да изкриви гледната точка и да накара опонента си да постави под съмнение разума и паметта си. По този начин насилникът прикрива насилието. "Стори ти се“, "Не се случи“ са класически изрази, с които манипулаторите се опитват да изкриват реалността и да накарат жертвата си да се съмнявате в себе си и в случващото се.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Поискайте реален поглед върху нещата от някого, намиращ се извън тази ситуация.

Добра идея е и да си водите записки - не забравяйте какво е казано и какво е направено. Запишете разговора, ако трябва.



Подмяна на контекста

Същността на този вид психологическо въздействие се крие в изкарване на думите от техния контекст. Опонентът ви използва само фрагменти от вашите мисли и то тези, които в определен контекст могат да ви поставят в неблагоприятна светлина.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Помнете, че истината е на ваша страна. Не се оправдавайте, просто повторете цялата си теза, така че да засвидетелствате отново идеята си.

Търсене на отговорност за собствените емоции

Мъжът манипулатор е склонен да ви обвинява за емоциите си и ще иска от вас да поемете отговорност за начина, по който той се чувства. Ако му е тъжно, това е, защото вие сте направили нещо грешно. Ако е ядосан и се държи грубо, вината не е в него, а във вас и нередното поведение, което сте приложили спрямо него.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Припомнете както на себе си, така и на него, че той е зрял човек, който може да отговаря за собствените си емоции и трябва да ги контролира.

Заплахи

Вместо да разреши проблема чрез диалог, манипулаторът се опитва да "спечели спора", като поставя ултиматуми и заплашва.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Отстоявайте позицията си. Комуникирайте тезата си рационално и действайте както сметнете за добре. Да се поддадете на изнудването означава не само да признаеш поражението, а да дадеш на манипулатора картбланш за по-нататъшни действия.

Промяна на темата и преместване на фокуса

За да избяга от отговорност, манипулаторът може просто да я прехвърли върху вас. Така че, по време на обсъждане на конкретен проблем, не се учудвайте, ако мъжът манипулатор просто рязко промени темата или насочи разговора към обсъждане на ваши грешки... от преди много години.

Как да се противопоставите на манипулацията?

Върнете разговора в правилната посока, повтаряйте въпросите си отново и отново и не позволявайте на опонента си да отклонява вниманието ви.