9 причини партньорът ви да не иска да прави секс

01 септември 2019 | 19:28
8286
0
снимки: Unsplash
0

В началото на връзката си или по време на медения си месец вие сте били като две неразделни гълъбчета, не сте откъсвали очи един от друг…, но след време всичко се е променило. Според скорошно проучване физическото влечение и сексът са признаци за здрави отношения. Но как се променя нивото на сексуалната близост между партньорите през годините?

„При мъжете понижаването на сексуалното влечение е естествен процес“, твърди доктор Джийн О’Конъл. По данни на проучвания при мъжа сексуалната активност започва да се понижава на около 45 години и продължава да спада всяка година. Основна роля в този процес играе хормоналният фон. Други фактори могат да са здравословното състояние на мъжа, трудностите при постигане на оргазъм, липсата на увереност в себе си в леглото и понижаването на либидото.

Възможно е да правите всичко възможно, за да запазите градуса на възбудата в спалнята, но при това да усещате, че партньорът изпитва все по-слабо влечение към вас. Според експертите основните причини за това са следните:

man, sex, relationship

1. Служебната му дейност може да потиска други сфери от живота му

Може да започнете да подозирате, че партньорът ви си има любовница. Но е възможно „любовницата“, която поглъща цялото внимание и време на любимия ви, да е някакво занимание или увлечение.

„Когато мъжете се отдават с цялата си страст на своята кариера, те могат да потискат сексуалната възбуда, която обикновено е насочена към партньорките им“, твърди Сидни Серут, доктор по философия и невропсихолог. Признанието, парите и задоволяването на собственото его могат да бъдат своеобразни възбуждащи фактори за мъжа. Пробвайте да поговорите с партньора си за начини, по които можете да балансирате служебния и личния живот и да не допуснете работата му да ви се пречка в спалнята.

2. Ниско ниво на тестостерон

Знаете ли, че например в САЩ тестостеронът е едно от най-широко прилаганите хормонални средства?

По данни на скорошни изследвания нивото на тестостерона при мъжете се понижава катастрофално бързо с възрастта.

При това около 13% от мъжете страдат от т.нар. хипогонадизъм, който блокира производството на тестостерона в достатъчни количества. „Освен пониженото либидо признаци на ниски нива на тестостерон могат да бъдат понижената жизнена енергия, лошото настроение, умората, загубата на мускулна маса и дори еректилната дисфункция“, смята доктор Ейбрахам Морджентелър, преподавател по хирургия в Харвард и действащ лекар уролог. По негови думи 97% от мъжете, които са с ниско ниво на тестостерон, споменават, че този фактор се отразява негативно на сексуалния им живот. За щастие този проблем може да се реши с хормонална терапия и задължително понижаване на стреса.

3. Той може да страда от мъжка менопауза

По данни на клиника Майо в Бостън това явление се нарича „андропауза“ и включва намаляване на нивото на тестостерона при мъжете. Няма нищо страшно – при господата нещата не стават толкова рязко и интензивно, колкото при жените. Доктор О’Конъл ни съветва да не взимаме присърце това, че партньорът, който преди е бил готов да ни разкъса дрехите, сега едва ни забелязва по ново бельо. Причината за това може да е чисто физиологична, а не психологическа. Вместо да се затваряте в себе си, говорете с него по-често за чувствата му и за сексуалните му нужди. И за вашите собствени говорете, разбира се!

4. Гледане на еротични филми за задоволяване

По данни от проучвания на Университета на Индиана и Хавайския университет мъжете, които гледат еротични филми, се отличават със значително по-ниско ниво на задоволеност от секса с партньорките си. За начало нека уточним защо мъжът прибягва до преглед на еротика или порно. „Самотните мъже често не разполагат с възможност да общуват и да стигат до интимна близост с други хора“, казва доктор Серуто. Филмите за възрастни обаче могат да бъдат разрушителни за една любовна връзка. „Когато мъжът развие зависимост от подобни филми, той започва да разчита на тях, а не на собствената си партньорка“, твърди Лес Парът, психолог от Сиатъл. „Неврохимичните вещества, които изпълват мозъка при гледане на еротика, могат да предизвикат същата зависимост като наркотиците. Проучвания показват, че порното предизвиква у човека нереалистични очаквания от секса“. Именно това понижава нивото на удовлетвореност на мъжа от партньорката. „Ако подозирате, че партньорът ви се задоволява от еротични филми, трябва да се опитате да намерите решение, да признаете проблема и да го обсъдите, може би при посещение при сексолог“, съветва ни доктор Парът.

man, porn

5. Тревога у мъжа, свързана с ниското му сексуално влечение

Преждевременната или забавената еякулация може да са обичайни проблеми на мъже с еректилна дисфункция, което се отразява и на тяхната увереност в себе си. „Може да има различни причини за еректилна дисфункция, преждевременна или забавена еякулация, но общите фактори са разочарование, тревога и чувство за непълноценност, които могат да прекратят сексуалните контакти като цяло“, предупреждава доктор Серуто. Затова е крайно важно лечението на подобни проблеми (както медикаментозно, така и психологически) да не се отлага.

6. Здравословни проблеми

Загубата на сексуално влечение може да свидетелства не само за проблеми в спалнята. „Ниското либидо на партньора ви може да подсказва за негови здравословни проблеми“, твърди доктор Фил Нгуен, експерт по еректилна дисфункция. „Пенисът е своеобразен детектор на мъжкото здраве, затова новопоявилите се проблеми в леглото могат да бъдат симптоми на много по-сериозни заболявания като диабет, сърдечни заболявания или рак на простатата“, пояснява той. Разбира се, понижаването на либидото не винаги е сигнал за болест, но няма да е излишно да споделите тревогите си с партньора и да го убедите да се прегледа.

7. Наднормено тегло

Да, наднорменото тегло може да понижи сексуалното влечение у мъжа. Проучване е доказало, че затлъстяването и липсата на физическа активност водят до задълбочаване на сексуалните дисфункции при 43 % от жените и 31 % от мъжете. „Диабетът и затлъстяването понижават сексуалната активност“, казва доктор Серуто. По думите на доктор Ерик Плескър, автор на книгата „100 години живот“, физическите натоварвания повишават нивото на ендорфините и могат да накарат хората да се чувстват по добре. Същото важи и за здравословната храна. „Хората, които ядат тежки, мазни или твърде сладки храни, могат да се чувстват уморени, отпуснати и лишени от сексапил“, добавя той.

man, fat, eating

8. Стрес

Претоварването с работа и финансовите проблеми наистина ли могат да повлияят на либидото? „Да, хората под стрес често временно губят сексуалното си влечение към партньора“, твърди доктор Плескър. Вие разбира се не можете да елимирате източника на стреса или да повлияете на стоковата борса, но можете да вдъхновите мъжа за някакви промени в стила му на живот, които да се отразят добре на здравето и либидото му.9. Той не получава достатъчно физическа привързаност от вас

Като цяло тук всичко зависи изцяло от вас. Това е един от най-простите фактори, които можете да промените, за да повишите качеството на сексуалния си живот и да го направите пълноценен. Според доктор Рафаел Дарвиш липсата на интерес към секса може да е свързана с това, че вие не показвате на партньора физическата си привързаност в ежедневието. Прегръщайте и целувайте любимия си, покажете му, че имате нужда от него, позволете му да усети своята значимост за вас.

Четете още: 4 сексуални пози, които да пробвате с половинката си!

Коментари

Добави Коментар

Най-четени