Целувката изразява толкова много между хората, че вече е трайна част от комуникацията в много култури.

Докосването на другия с устни обаче е и едно от най-еротичните преживявания в интимно отношение. То разпалва страстта, засилва близостта, а отдавна е известно, че повечето мъже приемат продължителната целувка като сигурно начало на сексуалния акт.

Устните неслучайно са толкова силна ерогенна зона – в тях има много нервни окончания, които изпращат секси-сигнали към мозъка.

Има жени, които получават оргазъм само след няколко по-агресивни целувки, но за съжаление това се случва изключително рядко.

Според някои специалисти дори злоупотребата с храна вероятно има връзка именно с това възбуждащо усещане при приемането й, но това е все още само теория.

Те поясняват, че целуването стимулира хормоните бетаендорфини, които премахват стреса, болките и се грижат за доброто ни настроение.

Пълното отдаване при целуването стимулира имунната система и се отразява благоприятно на кожата на лицето.

Обилното отделяне на слюнка при този процес понижава киселинното съдържание в устната кухина и води до намаляване на риска от кариес.

И още нещо: една целувка е равна на изгарянето на 10-12 калории, а колкото по-продължителсна и страстна е тя, толкова повече се увеличават изгорените калории.

Има различни видове целувки, но на жените най-силно действат тези с език и няма значение дали са върху устните, врата, ръката или другаде.

Естествено, правило за целуване няма - може да има участие на езика, хапане, засмукване и т.н. Важното е да е приятно и силно изживяване, което да е част от взаимното ви удоволствие.