Автор
Антония Дамянова

Гамофобията, или как да преодолеем страха от обвързване и брак

Ако страдате от необясним страх от обвързване или брак, то със сигурност сте жертва на фобия, известна като гамофобия. И не, тук не става дума за временeн страх от влизане във връзка, а за прекомерна тревожност, която може да прерасне в паническа атака.

Също като други фобии, и тук страхът надхвърля границите на рационалното. И въпреки че страдащият няма основания за такъв, той може да го обсеби до състояние на паника. Основната характеристика на гамофобията е ирационалният страх от брака. Фобията е обособена и от определена серия черти, типични за хората с това разстройство.



Какви са симптомите, издаващи гамофобия:

- Необичайно емоционално поведение

Лицето, страдащо от гамофобия, може да изпадне в неистова истерия само при мисълта и идеята за брак или сериозна връзка. Това води до хаотично или странно поведение, необяснимо за околните.

- Липса на оправдание

Тези, които страдат от това разстройство, не намират начин да обяснят защо изпитват този страх. Ако бъдат попитани, те не намират причините за поведението си или се опитват да го омаловажат. В повечето случаи твърдят, че това е черта от техния характер.

- Избягване

Те също така често се опитват да избегнат всякакви ситуации и разговори, свързани с обвързването и брака. Ако обаче се окажат в центъра на подобна дискусия, могат да получат сериозна паник атака.

Гамофобията може да се прояви чрез поредица от определени физически реакции като: затруднено дишане, прекомерно изпотяване, усещане за задушаване, болка в гърдите, световъртеж, храносмилателни проблеми, повишаване на кръвното налягане, мускулна треска, гадене.

За да преодолее гамофобията, първото нещо, което трябва да направи страдащият, е да осъзнае, че има проблем. В повечето случаи хората с такова състояние не признават, че имат фобия и омаловажават проблема, без да търсят обяснение за състоянието си. Ето защо, за да осъзнаят, че имат проблем, е нужна намесата на професионалист.

Съществуват няколко модела на терапия в този случай:

- Експозиционна терапия

Това е поведенческа психотерапия, която дава особено добри резултати при лечение на гамофобия.

- Когнитивна терапия

Този тип психотерапия се фокусира повече върху идентифицирането, анализирането и коригирането на погрешните схващания относно брака.

- Психодинамична терапия

Този тип терапия се основава на открит и свободен разговор за чувствата на човека.

- Медикаментни

По принцип медикаментите при такъв проблем не са особено препоръчителни, но в тежки случаи някои специалисти могат да ги предпишат с цел смекчаване на реакциите и негативните емоционални състояния, причинени от гамофобията.

Четете още: 10 любопитни факта за оргазма, които ще ви смаят