Автор
Ива Петрова

Идеалните гърди по западни стандарти

Много момичета по цял свят отчаяно се стремят да отговарят на общоприетите стандарти за красота. Мамопластиката днес е една от най-популярните пластични операции в света. Но какви гърди се смятат за идеални? Отговорът на този въпрос сякаш е очевиден – гърдите на всяка жена са по своему идеални. Практиката обаче показва, че повечето жени не ги удовлетворява подобен философски подход към въпроса.


Малко история


Еталонът за женски гърди се е променял през различните епохи. През Средновековието най-голямо възхищение предизвиквали малките гърди. По времето на Венера Милоска пък било точно обратното. В епохата на управление на Мария Антоанета е било решено дори чашите за шампанско да са оформени като гърдите на кралицата. Женският бюст винаги е бил обект на вниманието и възхищението на противоположния пол. Именно зоната на деколтето от много векове привлича всички погледи.


Наши времена


Момичетата на XXI век не изостават от предшественичките си и до ден днешен се опитват да разкрият тайната на идеалните гърди. Много от тях обаче забравят, че гърдите са част от тялото като всички останали и затова едва ли могат да се възприемат отделно от самата жена. В резултат на това всяка жена си има свой еталон за идеални гърди, които да си пасват с останалите параметри от тялото. Има много фактори, които трябва да вземем предвид в търсенето на идеалните гърди – анатомия, основа на млечната жлеза и дори размер на гръдния кош.


Например на жена с едро телосложение ще ѝ стоят чудесно гърди с размер C или D. Този размер обаче изобщо няма да отива на дребничко и слабо момиче. Идеалът за женски гърди може да се променя и в зависимост от професията. Публичните личности, звездите на шоубизнеса, актрисите и блогърките предпочитат да имат големи стегнати гърди, които да приковават погледите и да привличат вниманието.
Напоследък на мода е естественият вид, затова идеалът за женски гърди се адаптира към новото течение. Можем със сигурност да кажем, че идеалните гърди на първо място трябва да изглеждат естествени и красиви.


Характеристика на идеалните гърди по четири параметъра


Първо – обем. Обемът може да е както изпъкнал, така и издължен. Второ – плътност. За идеални се смятат стегнатите, но при това податливи гърди. Третият параметър е височината на разположение на гърдите. Не забравяйте, че низкото разположение на гърдите и позата са две различни неща. Четвъртият параметър е широчината на основата. По този критерий гърдите могат да бъдат тесни, средни или широки.


И малки, и големи


Неизвестно защо много жени смятат, че най-важното в гърдите е размерът им – тоест, колкото са по-големи гърдите, толкова са по-близки до идеала. Всъщност според пластичните хирурзи оптималните размери на бюста след мамопластика са В и С. По-важното е имплантите да бъдат симетрични, а разстоянието между гърдите да не надвишава 4 см.


Ако обаче жената е убедена, че идеалните гърди трябва да са пищни, не е нужно да я разубеждавате. Явно в този случай само големият бюст ще ѝ помогне да се чувства неотразима. Най-важното е да не се прекалява – ако ниско момиче си увеличи много гърдите, резултатът може да се окаже доста незадоволителен. Не бива да забравяме и това, че колкото са по-големи гърдите, толкова е по-голям рискът да увиснат на по-зряла възраст. Жените, които не са свикнали с големите гърди, могат да се сблъскат и с болки при спортуване. Затова преди да поискате от хирурга „идеалните“ според вас гърди, първо изслушайте неговото мнение. Именно той ще може да подбере най-подходящите за вас импланти.


Ами формата?


Женските гърди са били сравнявани с какво ли не – най-често с плодове, геометрични фигури и дори архитектурни елементи. Но коя форма на женските гърди е най-близка до идеалната? За най-привлекателни се смятат конусовидните или кръгли гърди. Кръглите гърди се срещат по-рядко, отколкото бихме искали, затова много момичета искат именно тази форма при мамопластика.


Много жени, които се стремят към идеалния бюст, се ужасяват от факта, че гърдите винаги са малко асиметрични. При много дами тази асиметрия е практически незабележима и със сигурност не е повод за комплекси. Просто не забравяйте, че гърдите на всяка жена са уникални и привлекателни. Въпрос на вкус е и идеалът за форма на зърното. Най-разпространеният еталон са заобиколените от не твърде голяма ареола малки зърна, сочещи леко нагоре. Именно заради особености на зърната, много жени смятат, че гърдите им не са идеални.

Общоприет идеал няма, но стремежът към съвършенството във външния вид винаги е отличавал жените от мъжете.

Четете още: Денят, в който играхме пред блока за последно, а не знаехме