Автор
Ива Петрова

Има ли рицари? Жестовете, които всяка жена обича

Съвременните мъже не приличат много на рицари – поне на пръв поглед. Но много от качествата и навиците, на които се възхищаваме, са се формирали още във времената, когато е бил актуален рицарският кодекс на честта.

Днес вече трудно можем да кажем какви са били средновековните рицари. Многобройни романи обаче възпяват тяхната смелост, благородството им и предаността им към прекрасната дама. И сега ние искаме да имаме до себе си мъже, които правят подвизи от любов, които ни ухажват красиво и се държат достойно във всяка една ситуация. Какви постъпки карат сърцето на съвременната жена да трепне и какви маниери все така се смятат за наистина рицарски?

Галантност и жестове на внимание

Навремето е било просто необходимо кавалерът да помогне на дамата да отвори тежката дъбова или метална врата – една жена не можела да се справи с тази задача. Както и не можела да се качи на коня или да слезе от него, оплетена в пищните си поли, без помощта на своя рицар. Днес необходимостта от тези жестове е изчезнала, но етикетът си е останал. Момичетата обожават мъже, които чисто автоматично им правят жестове на внимание – отварят им вратата, наместват им стола, подават им палтото, подават им ръка на слизане от колата.

Стремежът да защитиш дамата

„Дамата да мине първа“ – това сякаш е просто проява на учтивост. Но откъде се е взел този жест? В опасни времена рицарят е вървял зад любимата си, за да вижда добре нея и околната обстановка. Така можел навреме да извади меча си, за да се срази с враг или хищен звяр, като при това пазел и гърба на дамата. Ето и една съвременна ситуация – младеж отстъпва на момичето тесния тротоар, докато самият той върви по пътния банкет, по-близо до фучащите коли. Защо? Поради същата причина – той се грижи за дамата си и държи ситуацията под контрол. Дори естественият порив на мъжа да свали якето си и да го наметне на зъзнещата си приятелка не е просто красив и безкрайно приятен за нас жест. Това е стремеж за защита на дамата от студа и вятъра.

Готовност да носиш дамата на ръце

Физическата сила и здравите мускули определено са били ценени в рицарски времена. Представете си, само доспехите тежали по 60-80 кила, а на поход мъжете ги носили по цели дни. Освен това имали и тежко оръжие, което трябвало да използват умело. Нищо чудно, че вековете са изковали в женското съзнание представата, че истинският рицар трябва да може да ти вземе тежките пазарски чанти и да ги носи с лекота, да избута повредената кола и при нужда да вдигне на ръце прекрасната си дама и да я отнесе към светлото бъдеще.

Умението да говориш в рими и да пееш серенади

Рицарят бил просто задължен да умее да съчинява стихове и да пее, свирейки при това на някакъв инструмент. Минали са векове, но женското сърце и днес е готово да се разтопи от серенада под балкона. Този кадифен глас, нежния звън на струните, поетичните думи за любов… Съвременният рицар може и да не зъзне под прозореца, може да е удобно седнал на дивана. Важното е да пее! Или да рецитира стихове. Е, може да говори и в проза, стига да е за любов и за „единствената, несравнима и най-прекрасна любима“. Който не умее да пише стихове и да пее, може просто да сипе комплименти.

Щедрост

Сигурно се питате какво общо има рицарството с това. Жените по принцип си падат по мъже, способни на широки жестове – като да купят импулсивно кожено палто на любимата си или да я изненадат с нова кола за подарък. Но се оказва, че мъжката щедрост има по-дълбоки благородни корени. Рицарският кодекс отричал скъперничеството – то можело да лиши господата не само от уважението на околните, но и от званието и от благосклонността на високопоставени особи. Колкото и да е странно, да се разориш се е смятало за по-малко срамно, отколкото да се прочуеш като скъперник. Истинският съвременен рицар също е щедър и винаги е готов да сподели това, което има, да остави последното парче от тортата на близките си или дори просто да освободи най-удобното място в гардероба за вашите дрехи.

Благородство

Рицарският кодекс на честта регламентирал не само отношението към прекрасната дама, но и към съперниците. Позорно било да се проявиш като страхливец или подлец, да нападнеш невъоръжен враг или да убиеш някого в гръб. Етикетът предполагал уважение към противника и достойно поведение във всяка една ситуация. С времето етичните норми са се променили много, но благородството и валикодушието на мъжа, неговата способност да действа открито и честно, все така възхищават жените.

Навикът да помагаш

Разбира се съвременната дама е напълно способна да паркира сама колата си, да носи тежкия си куфар или да качи бебешката количка по стълбите. Но е адски приятно, само като си помислиш да се протегнеш към горния рафт, кавалерът ти вече да ти е подал необходимия предмет. Едва започваш да се ядосваш, че ципът на чантата ти е заял, а рицарят вече го е оправил. Истинският рицар идва на помощ, без да се замисли – и не иска нищо в отплата.

Навикът да побеждаваш

Към популярната фраза „Победителят получава всичко“ понякога добавят „дори и жената на победения“. Трябва да уточним, че в първоизточника изобщо не е имало такова нещо. Смята се, че изразът идва от откровението на Йоан Богослов: „Побеждаващият унаследява всичко, и аз ще бъда негов Бог, а той ще бъде мой Син“. Там ставало дума за съвсем друга победа – победа над земните страсти. Но така или иначе победителите и преуспелите хора имат повече шансове да привлекат вниманието на дамите. И това също може да се обясни с рицарския етикет – от броя на победите и нивото на сразените противници зависело положението на кавалера в обществото.

Способността да се ангажираш с трудните решения

Решителен мъж – това е просто мечта! Дамата чака рицаря да се върне от странство (от работа, от риболов, от мач и т.н.) и знае, че той ще разреши всички проблеми за нула време. Ще й помогне, ще я насочи, ще поеме отговорността. Мащабът на самите проблеми не е от значение – важното е, че щом рицарят дойде, всичко се нарежда.

Умението да се владееш

Никой не изисква от съвременния мъж да укротява всичките си пориви и да крие емоциите си, но това не означава, че днешните девойки харесват истерици. Ако някой е свикнал да си изпуска нервите по всякакви поводи и да крещи, значи никакъв рицар не е… Кавалерът на мечтите трябва да е по-силен от емоциите си, да умее да се владее, а в трудна ситуация да се държи толкова невъзмутимо, че дамата му просто да го гледа възхитено и да си мисли какъв невероятен късмет е извадила с този мъж.

Романтичност

Красиви жестове, приятни изненади, умопомрачителни срещи… Дамата има нужда от подаръци и красиви жестове. Да й донесеш закуска в леглото изобщо не е недостойно за един истински рицар. Той е трябвало да може да сгрее с топлината си студения средновековен замък, да отрупа любимата си с цветя и трофеи. Ако вашият кавалер е готов да изскочи навън нощем и да потърси праскови, просто защото са ви се прияли, той е вашият рицар, без никакво съмнение.